Montenegró provokációt sejt a Milosevic-látogatás hátterében

Feszültség előzi meg Milosevic mára jelzett kampányfellépését a Montenegró északi részében élő párthívei előtt. Vojislav Kostunica üdvözli a szerb néphez intézett nyugat-európai üzenetet, a belgrádi kormány viszont ezt az ország belügyeibe történő beavatkozásnak tartja.

Montenegróban attól tartanak, hogy a jugoszláv elnök látogatása a szerbiai határhoz közeli Berane kisvárosban felkorbácsolja a szenvedélyeket és incidensekhez vezet a Belgrád-barát "patrióták" és az önállóság hívei között, ami ürügyet szolgáltathat a szövetségi hadsereg fellépésére.

Tegnap még teljes volt a zűrzavar a látogatás körül, hivatalosan senki sem erősítette meg, hogy Milosevic valóban eleget tesz montenegrói párthívei meghívásának, és beszédet mond nekik. Momir Bulatovic szövetségi kormányfő mindenesetre arra szólította fel a pártaktivistákat, hogy minél többen jelenjenek meg a Beranéban tervezett nagygyűlésre. Bulatovic igyekezett lecsillapítani a kedélyeket, mondván: Milosevic nem "tankok és ágyúk kíséretében érkezik Beranéba, hanem a polgárok óhajára".

Ennek némileg ellentmond, hogy tegnap, a látogatást előkészítendő, a helyszínre utazott Pavkovic vezérkari főnök. Podgoricában Montenegró elleni fenyegetésként fogják fel a fejleményeket, különösen Pavkovic tábornok hétvégi kijelentése tükrében, aki arra figyelmeztetett, hogy a szövetségi haderő számára szeptember 24-e, a választások napja, "D-nap" lesz, amikor a katonák az első arcvonalban védelmezik majd a hazát. Milo Djukanovic montenegrói elnök szerint a hadsereg ezzel, az alkotmányt megszegve, nyíltan Milosevic mellett sorakozott fel és beleártotta magát a politikába.

Belgrádi politikai körökben élénk reagálást váltott ki az az üzenet, amelyben az Európai Unió felhívta Szerbia lakosságát, hogy vonja meg bizalmát Milosevictől, és szavazzon a demokratikus változásokra, amit a közösség kiadós gazdasági segéllyel és a szankciók feloldásával honorálna. Vojislav Kostunica, az egyesült ellenzék elnökjelöltje ezt kissé megkésett, de mindenképpen üdvözlendő gesztusnak tartja. Szerinte azt jelzi, hogy Európa megváltoztatta Jugoszlávia iránti magatartását, ám hasznosabb lett volna, ha azonnal és feltételek nélkül feloldják a gazdasági zárlatot.

A Tanjug tegnapi kommentárja ugyanakkor az ország belügyeibe való durva beavatkozással vádolja Brüsszelt. Európa, úgymond, lebecsülve a szerb nép értelmi képességeit, megpróbálja őt kioktatni és aprópénzért megvásárolni. A kommentár szerint a Nyugat ideges, mert attól fél, hogy nem olyan eredmény születik, mint amilyenre számít.

Belgrádban tegnap folytatódott a kirakatper, amelyben tizennégy NATO-ország legrangosabb vezetői felett ítélkeznek a tavalyi bombázásokért. Sajtóértesülések szerint a zárt tárgyalás rekordgyorsasággal folyik, és már pénteken, tehát még a választások előtt kihirdetik az ítéleteket.

(Magyar Hirlap)

Ajánló:

Korábban:

(2000. szeptember 18.)