Montenegró kevés figyelmet szentelt Milosevicsnek

A Jugoszláviát alkotó Szerbia és Montenegró közös államban maradását sürgette és élesen kikelt ellenzéke ellen szerdai montenegrói látogatásán Szlobodan Milosevics jugoszláv elnök, aki a hét végi jugoszláv választások előtt kereste fel a kisebbik jugoszláv köztársaságot.

Milosevics az észak-montenegrói Beranéban járt; most először kereste fel a kis köztársaságot azóta, hogy a jugoszláv parlament 1997-ben megválasztotta szövetségi államfővé. Az RTS szerb állami tévé minden csatornáján megszakította műsorát, hogy bemutassa az elnöki látogatásról készült felvételt.A csatorna 100 ezres tömegről számolt be, amelyet más újságírók viszont 15 ezresre becsülték.

Milosevics szokásához híven ismét felpanaszolta, hogy Jugoszláviára "példátlan gazdasági, lélektani, katonai és médianyomás nehezedik". A szerbeket és montenegróiakat óriásként, illetve úgy jellemezte, hogy ezerszeres győztesként kerültek ki az erősebb ellenféllel vívott küzdelemből.

A Gyukanovics vezette Szocialisták Demokratikus Pártja (DPS) szerdán katonai manőverhez és egy "gyarmatosító" látogatásához hasonlította Milosevics útját. A DPS közleménye szerint a montenegrói városokban szerdán páncélozott katonai járművek cirkáltak, és teljes hadfelszerelést viselő katonák járőröztek.

(MTI)

Korábban:

(2000. szeptember 20.)