Nyílt levélben bírálták a horvát államfőt a horvát domonkosok

Nyílt levélben bírálták a horvát köztársasági elnököt a horvátországi domonkosok vezetői, akik szerint Stipe Mesic államfő lejáratta az államelnöki intézményt és azt az országot, amelyet képvisel. A domonkosok többek között sérelmezik, hogy az államfő rendszeresen ''fogadóórát'' tart egy kávéházban, és egy interjújában Tudjman-viccet mesélt az őt faggató riporternek.

Frano Prcela, a domonkosok horvátországi tartományi főnökének és Katarina Maglica, a domonkos apácák rendfőnöknőjének aláírásával szerdán hoztak nyilvánosságra egy a horvát elnököt, Stipe Mesicet elmarasztaló levelet Zágrábban. Az írók szerint Mesic gyakran nem államfőhöz illő módon viselkedik.

Az irományban egyebek között emlékeztettek arra, hogy Mesic a hivatalának átvétele előtt azt ígérte: a polgárok elnöke és állampolgár elnök akar lenni. Ennek jegyében például egy zágrábi kávéházban rendszeresen együtt kávézik és társalog az oda éppen betérőkkel. A nyílt levél aláírói szerint fennáll annak a veszélye, hogy ha Mesic folytatja ezt a gyakorlatot, akkor "kávéházi stílusban fogja ellátni elnöki teendőit".

A domonkosok azért is bírálták Mesicet, mert egy külföldi lap újságírójának - az elnöki hivatal állítása szerint az interjún kívül - a legújabb Tudjman-viccet is elmesélte, és az újság közölte is azt. A domonkosok azt vetették Mesic szemére, megfeledkezett arról külföldön is, hogy mindenekelőtt köztársasági elnök, ehelyett viccmesélői képességeit fitogtatta, elsősorban hivatali elődje, a néhai Franjo Tudjman rovására.

Azért is rápirítottak Mesicre, hogy meggondolatlanul barátkozni kezdett Milo Djukanoviccsal, és vendégül is látta a montenegrói elnököt, aki a horvátországi háborúban rendkívüli aktivitással vett részt. A levélírók elfogadhatatlannak minősítették a két elnök találkozóját. A domonkosok a szomszédos országokkal fenntartott viszony javítása mellett foglalnak állást, de amikor ilyen fontos gesztusról, elnöki találkozóról van szó, akkor azt komoly megbékélési állásfoglalásoknak kell megelőzniük, mert más esetben - szerintük - csak két elnök "politikai magán show-műsoráról" van szó.

A domonkosok felpanaszolták, hogy - szerintük Mesic tevékenységének köszönhetően is - egyre inkább bűnösként beszélnek Horvátországról, miközben az agresszió áldozata volt. (A horvát köztársasági elnök a leghatározottabban támogatja a horvátországi szerbekkel szemben elkövetett horvát háborús bűnök kivizsgálását és a felelősök megbüntetését.) A levélírók szerint Mesic és a végrehajtói, valamint a bírói hatalom bizonyos körei olyan mértékig nyomás alatt tartják a bírói hatalmat, hogy nehéz hinni annak függetlenségében.

A nyílt levél szerzői határozottan állítják, hogy nem bíznak a hatalomban mindazok után, ami történt. Azzal vádolták az elnököt, hogy a horvát néptől is elvette a hitet, és az elnöknek azt
ismét meg kell szereznie.

(MTI)

Korábban:

(2000.02.08.)