Szobafogságra akarják ítélni a Valutaalap és a Világbank bankárjait a globalizációt ellenző tüntetők

A Nemzetközi Valutaalap és a Világbank politikáját ellenzők Prágában szeptember 26-án megpróbálják teljes egészében lezárni a két nemzetközi pénzügyi szervezet közgyűlésének színhelyét, a prágai Kongresszusi Központot. Tervük szerint a tanácskozásra érkező bankárokat mindaddig nem engedik ki az épületből, amíg fel nem oszlatják a két szervezetet.

''A bankárokat beengedjük a tanácskozás színhelyére, hogy megállapodjanak a két intézmény feloszlatásáról. Amíg ezt nem teszik meg, addig nem engedjük ki őket'' - jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Prágában Alice Dvorská a Gazdasági Globalizáció Elleni Kezdeményezés (INPEG) szóvivője. Ennek ellenére nem zárta ki, hogy a tárgyalások helyszínének lezárása esetleg csak jelképes lesz.

Szeptember 26-án a világ számos országában rendeznek tüntetéseket a két nemzetközi pénzügyi szervezet tevékenysége ellen. ''Az úgynevezett Globális Akciónaphoz a világ sok országában számos szervezet csatlakozott'' - jelentette ki az INPEG képviselője. A prágai tüntetések jelentős részét az INPEG szervezi, illetve koordinálja.

Szeptember 26-án délelőtt a tüntetők a Prága központjában lévő Béke téren találkoznak, ahol tiltakozó nagygyűlést tartanak az IMF és a Világbank politikája ellen. Ezt követően felvonulásokat tartanak a város központi utcáin, majd a menetek délután a Kongresszusi Központhoz vonulnak, s körülveszik azt. A rendezők legalább 25 ezer résztvevőre számítanak. A Béke téri gyűlést a hivatalok engedélyezték, de a felvonulásokat már nem. Dvorská azonban kijelentette, hogy ennek ellenére azokat is megtartják. ''Alkotmányos jogunk, hogy véleményt nyilváníthassunk'' - közölte.

Prágai rendőrségi források szerint kedden számos más csoport is tiltakozó gyűléseket és felvonulásokat jelentett be. Egy részüket a hatóságok ugyan nem engedélyezték, de azt egyelőre senki sem tudja, hogy a radikális csoportok betartják-e a hatóságok döntéseit.

A Nemzetközi Valutaalap és a Világbank idei közgyűlését szeptember 26. és 28. között tartják Prágában. Az ülésen várhatóan 182 ország pénzügyminisztere, jegybankelnöke és a nemzetközi szervezetek legfelsőbb vezetői vesznek részt. A cseh belügyminisztérium a rendfenntartásra 11 ezer rendőrt és katonát hoz Prágába. Az idegenrendészet megszigorította a külföldiek ellenőrzését, s eddig mintegy 1200 külfölditől, főleg a globalizációt ellenző szervezetek aktivistáitól tagadták meg a beutazást.

(MTI)

Ajánló:

(angolul)

Korábban:

(2000.09.12.)