A jugoszláv hadsereg főnöke külföldi diverzáns akciókra számít

A hadsereg vezetése elfogadja azt, ha esetleg Szlobodan Milosevics jelenlegi elnök ellenfele, Vojiszlav Kostunica győz a vasárnapi elnökválasztáson - mondta Nebojsa Pavkovics tábornok. A vezérkari főnök azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a jugoszláv hadsereg felkészült az esetleges külföldi diverzáns egységek visszaverésére is.

Több nyugati megfigyelő - mint például az AFP tudósítója - óvatosan kezeli a közlést, emlékeztetve arra, hogy a jugoszláv vezérkari főnök mindeddig Milosevics feltétlen hívének mutatkozott.

Pavkovics azt is elmondta: azt a kijelentését, hogy a választás napja a hadsereg számára a D-nap lesz - Debarkation Day, a második világháborúban az angol-amerikai inváziós haderő partraszállásának napja, szélesebb értelemben a támadás napja -, nem a demokratikus ellenzékkel szembeni fenyegetésnek szánta, hanem a "külföldi agresszoroknak" címezte - írta a dpa.

Pavkovics tábornok közölte: a hadsereg értesülései szerint vasárnap, a parlamenti és elnökválasztás napján provokációk történhetnek abból a célból, hogy zavargásokat robbantsanak ki, amelyekkel az ellenzék irányába akarják "terelni" a nép támogatását.

A vezérkari főnök szerint ezeket a provokációkat idegen csapategységek hajtanák végre, amelyeket külön ezzel a céllal dobnának Jugoszlávia területére. Leszögezte: a jugoszláv fegyveres erők készek arra, hogy ezeket "a jugoszláv katonai egyenruhába öltöző idegen egységeket méltóképpen fogadják, és a meglepetéseknek elejét vegyék".

Goran Matics jugoszláv tájékoztatási miniszter két napja azt mondta, hogy "az ordas szándékú idegen csapatok Romániából szivároghatnak át, ahol jelenleg NATO-csapatok gyakorlatoznak" -
emlékeztetett az APA osztrák hírügynökség.

(MTI)

Korábban:

(2000. szeptember 21.