A NATO erősítéseket küldött Koszovóba

Három nappal a jugoszláviai választások előtt a NATO erősítéseket vezényelt Koszovóba, és minden eshetőségre felkészült. Az azonban titok, hogyan válaszolna, ha provokációk, incidensek történnek.

A szövetség brüsszeli központjában szerdán tartották a NATO tanácsának szokásos heti ülését. Ezen, mint egy névtelenséget kérő NATO-tisztviselő elmondta, Joseph Ralston tábornok, a NATO európai haderőinek főparancsnoka arról tájékoztatta a 19 tagország nagyköveteit, hogy a Koszovóban állomásozó békefenntartó erők (KFOR) teljesen felkészültek a vasárnapi jugoszláviai választások idején esetleg fenyegető incidensek elhárítására. A KFOR csapatait egy brit, egy francia, egy olasz és egy görög zászlóalj odavezénylésével megerősítették.

A tervek mibenlétéről természetesen semmi sem szivároghat ki, a szövetség tudatosan bizonytalanságban akarja tartani Szlobodan Milosevics jugoszláv elnök rendszerét szándékai felől. A NATO illetékes ezzel kapcsolatban azt mondták, hogy Milosevics elnök súlyos tévedést követne el, ha puccsot vagy erőszakos hatalomátvételt kísérelne meg Montenegróban. Milosevics az elmúlt tíz év alatt sorozatosan elszámította magát, így Szlovénia, Horvátország, Bosznia, majd Koszovó esetében is. Az elnökválasztás kiírásával megint politikai tévedést követett el. Mivel a jelek szerint vereség fenyegeti az urnáknál, nagyarányú hatósági csalásokra készülnek, hogy meghamisítsák az eredményt.

A NATO tudomásul vette, hogy a Koszovó északi részén élő szerbek egy része részt akar venni a választáson. Nem áll az útjába annak, hogy politikai választásukat kifejezésre juttassák. Viszont nem is adnak csapataikkal biztosítást a szavazóhelyiségekhez vagy az urnák szállításához. "Nem akadályozzuk a választásokat, de nem tűrjük el az erőszakcselekményeket" - mondta a NATO-illetékes, aki a csapaterősítések telepítéséről sem nyilatkozott, de azt nem titkolta, hogy Kosovska Mitrovica vidékét és általában a tartomány északi térségeit tartják különösen figyelemmel.

Az erősítések a hétvége után is a tartományban maradnak, hogy biztosítsák a Koszovóban rendezendő helyhatósági választások későbbi zavartalan lebonyolítását. Ott védeni fogják a szavazóhelyiségeket, az utak forgalmát, az urnák szállítását is.

(MTI)

Korábban:

(2000. szeptember 21.)