Polgárháború törhet ki Jugoszláviában, ha a hatalom erőszakot alkalmaz a választásokon

Élethalálharcot folytat a Milosevics-rezsim, mert tisztában van azzal, hogy a demokratikus szerb ellenzék választási győzelme esetén felelnie kell a tíz év alatt elkövetett bűntettekért - jelentette ki csütörtökön Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke Budapesten. A politikus szerint ha a mostani hatalom beveti az erőszervezeteket a választásokon, akkor polgárháború vár Jugoszlávia lakosaira.

Kasza József elmondta: a Vajdaságban - akárcsak az egész országban - nincs sajtószabadság, és ez alól nem mentes az ottani magyar sajtó sem, mert az újvidéki magyar rádió és televízió a jelenlegi antidemokratikus rendszer képviselőinek a szócsöve lett. Kasza József visszautasította a Milosevics elnök által szabadságnak nevezett jugoszláv szabadságot, mert azt katonák és rendőrök védik, ebből pedig nem kérnek a vajdasági magyarok. Az elnök kijelentette: Jugoszláviában nem érvényesülnek az emberi szabadságjogok és a kisebbségi jogok, emberek százezreit kényszerítették az ország elhagyására, és a koszovói vérengzés is a jelenlegi diktatórikus hatalomnak az eredménye. "Nyugalomra és békére van szükség, mert csak így kerülhetünk ismét vissza Európába" - mondta a vajdasági politikus.

Kasza József közölte: a Vajdasági Magyar Szövetség felkészülten várja a szeptember 24-i választásokat, és abban reménykedik, hogy az egységes szerb demokratikus ellenzék megnyeri a választást. A politikus nem zárta ki a választási csalás lehetőségét, de remélte, hogy a mostani hatalom nem veti be az erőszervezeteket, mert akkor polgárháború vár Jugoszlávia lakosaira.

(MTI)

Ajánló: