Az ENSZ BT szerint a franciák nem tartják magukat az Irak ellen hozott szankciókhoz

Vita bontakozott ki pénteken az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) tagjai között abban kérdésben, hogy az Irakkal szemben érvényes szankciós intézkedésekkel összeegyeztethető volt-e egy francia repülőgép pénteki bagdadi leszállása. A gépen mintegy nyolcvan orvos, sportoló és művész utazott Irakba, egy olyan francia magánegyesület szervezésében, amely ellenzi az Irak elleni, büntető célú ENSZ-rendszabályokat.

A Kuvait elleni, 1990-es iraki agresszió nyomán BT-határozat formájában elfogadott szankciós rendszabályok tiltják kereskedelmi, illetve pénzügyi ügyletek lebonyolítását Irakkal. Személyszállító repülőgépek közlekedésének tilalmát a határozat kifejezetten nem mondja ki.

A BT állandó tagjai közül az Egyesült Államok és Nagy-Britannia azon az állásponton van, hogy a tilalom a polgári repülőutakra is vonatkozik, a franciák szerint viszont csak akkor, ha tiltott áruszállításról van szó.

A pénteki esetben a franciák csak néhány órával a gép elindulása előtt adtak tájékoztatást az út tervéről a szankciós intézkedések tiszteletben tartását ellenőrző BT-bizottságnak. A bizottság amerikai és brit tagja hiába kérte, hogy a franciák tartsák vissza a gépet, míg a bizottság meg nem győződhet arról, hogy az út nem sérti a szankciós előírásokat.

Peter van Walsum, a bizottság holland elnöke pénteken a bizottsági tagok konzultációját kezdeményezte az ügyben. Amerikai illetékesek "rossz üzenetnek" minősítették a francia eljárást.

Az oroszok a BT jóváhagyásával már a múlt vasárnap is menesztettek hasonló céllal repülőgépet Irakba, és most szombaton újra ugyanezt tervezik.

(MTI)

Ajánló:

nyugati elemzése (angolul)