A globalizáció elleni tüntetéssorozat miatt rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezettek be Prágában. Az IMF és a Világbank közgyűlésének helyszínéül szolgáló belvárosi negyedet szinte teljesen lezárták. Az ott lakók is csak külön engedéllyel léphetnek be a körzetbe. A kereskedők már bedeszkázták a kirakatokat. A cseh fővárosban több mint 11 000 rendőr várja a globalizációellenes tüntetőket.

A lezárt területet teljes egészében ellenőrzi a rendőrség, és ott civileknek a mozgás csak hatósági engedéllyel lehetséges. A helyi lakosok még kutyasétáltatásra sem kapnak ilyen engedélyt. A Kongresszusi Központ és az előkelő szállodák környékén mesterlövészeket látni a háztetőkön; ők a jövő péntekig maradnak helyükön. Az egész belváros is tele van rendőrökkel, akik a tárgyalások helyszíne és a szállodák mellett a fontosabb középületeket is ellenőrzik.

A Vencel téren, a Béke téren, a Tesnov téren, illetve a városközpont más olyan helyein, ahol szombattól kezdve tüntetésekre, rendbontásokra számítanak, több kereskedő bedeszkázta kirakatait, de enélkül is sokan bezárták üzletüket a belvárosban.

A McDonalds gyorsétkezdék és a Tesco áruházak előtt, amelyek a globalizáció ellenzőinek várható célpontjai lesznek, általában három-négy rendőr őrködik egyszerre. A prágai sajtó szerint a McDonalds és a Tesco saját kiegészítő biztonsági szolgálatot is felfogadott a következő napokra, és minden eshetőségre felkészülve új kirakatüvegeket is rendeltek.

A cseh belügyminisztérium a rend fenntartására és a tárgyalások nyugodt körülményeinek biztosítására 11 ezer rendőrt rendelt Prágába. Csehországban ennyi rendőrt a második világháború utáni fél évszázadban még egyetlen alkalommal sem mozgósítottak.

Az első tüntetések szombaton várhatók. A legnagyobb akcióra várhatóan kedden kerül sor, amikor a globalizáció ellenzői megpróbálják lezárni a Kongresszusi Központot. A rendőrség ismételten figyelmeztette a tüntetőket: a véleménynyilvánítást nem fogja megzavarni, de a rendbontás és a vagyonrongálás ellen határozottan fellép. Erre a célra a rendőrség vízágyúkat, könnygázgránátokat, kutyákat és más speciális eszközöket összpontosított a cseh fővárosban.

(MTI)

Ajánló:

(angolul)

Korábban:

(2000.09.21.)