Délre hosszú sorok alakultak ki több vajdasági szavazóhelyiségnél, de a választópolgárok türelmesen várnak sorukra valamennyi településen. A Szerb Radikális Párt hívei több helyen provokációkkal demonstrálták jelenlétüket.

Ispánovics István, a Vajdasági Magyar Szövetség választásokat felügyelő csoportjának vezetője elmondta: valamennyi szavazóhelyiségben folyamatosan jelen vannak a civil ruhás rendőrök, noha semmi keresnivalójuk nem lenne ott.

Szabadkán jelezték, hogy egy választópolgár többször akart az urnák elé járulni, minden alkalommal más-más személyi igazolványt mutatva fel. Több településen megpróbálták ellehetetleníteni a jelölteket állító pártok bizottságokba delegált tagjainak érdemi munkáját, de a tiltakozások után rendeződött a helyzet.

Szabadkán délelőtt több helyen is találtak olyan piros-fehér-zöld színű szórólapot, amelyen az volt olvasható, hogy az ottani magyarok többsége ellenzi a Vajdasági Magyar Szövetségnek a szerb demokratikus ellenzékkel kötött választási megállapodását, és ezért azt tanácsolják, hogy szavazzanak a függetlenekre.

Apróságok késleltették a szavazást más vajdasági településeken is: Kanizsán a Szerb Radikális Párt hívei egy szavazóhelyiségben a földre szórták az asztalra helyezett szavazólapokat. Előzőleg a horgosi általános iskolában kialakított szavazóhelyiségben a ugyanezen tömörülés emberei akadályozták meg a voksolás pontos megkezdését. Több helyről jelentették, hogy a szavazóhelyiségekben nem állítottak fel paravánokat, így veszélyeztetve van a szavazás titkossága.

(MTI)

Korábban:

(2000. szeptember 23.)