Az ellenzék és a Nyugat beteljesedettnek látja Kostunica győzelmét

A jugoszláv ellenzék jelöltje, Vojiszlav Kostunica - akit a hivatalos eredmények hiánya ellenére az ellenzék és a Nyugat is egyöntetűen az elnökválasztás győztesének kiáltott ki - hétfőn este kijelentette: ha Szlobodan Milosevics elnök meghamisítja a szavazás eredményét, akkor ők békés eszközökkel meg fogják védeni győzelmüket, és mindaddig tiltakozni fognak, amíg arra szükség lesz.

Belgrádban hétfőn estig semmiféle hivatalos eredményt nem tettek közzé. Stipe Mesic horvát elnök véleménye szerint Milosevics mindenre hajlandó hatalma megtartása érdekében. A horvát állami rádiónak Zágrábban nyilatkozó Mesic úgy vélte, hogy Milosevicset az sem érdekli, hogy mennyi vér fog kifolyni hatalmon maradásáért. A horvát elnök szerint ezt az indokolja, hogy Milosevics számára az elnöki tisztség megtartás a túlélést jelenti számára, nem is politikai, hanem szó szerinti értelemben.

Mesic értékelésével ellentétben Bodo Hombach, a Délkelet-európai Stabilitási Egyezmény koordinátora a Bild keddi számának úgy nyilatkozott, hogy még a jugoszláviai választások utáni áttekinthetetlen helyzet ellenére sem kell újabb erőszak kirobbanásától tartani a Balkánon. Szerinte Milosevics érzi, hogy egyre kevesebb szövetségese van.

Hombach egyértelműen Milosevics hatalmának végét és Jugoszlávia demokratikus fejlődésének kezdetét látja a választásokban.

Nagyezsda Mihajlova bolgár külügyminiszter megerősítette azokat a jelentéseket, hogy a jugoszláv (központi) választási bizottság munkájából erőszakkal kizárták az ellenzék képviselőit. Mihajlova ezt a törvény durva megsértésének nevezte.

A belgrádi bolgár nagykövetség erre vonatkozó értesülései - mondta - megerősítik azokat az aggodalmakat, hogy meghamisíthatják a választási eredményeket, és ezzel megmásíthatják a szavazók kifejezésre juttatott akaratát.

Több ezer ellenzéki szimpatizáns gyűlt össze hétfő este Belgrád központjában, hogy megünnepelje a Szerbiai Demokratikus Ellenzék (DOS) tömörülésnek az előző napi jugoszláviai választásokon aratott - hivatalos eredmények által meg nem erősített - győzelmét.

A B2-92 belgrádi rádió szerint a jugoszláv főváros szívében lévő Köztársaság tér a DOS és a G-17 Plus szakértői csoport által este nyolc órára meghirdetett megmozdulás kezdetére megtelt emberekkel. A Beta hírügynökség korábban néhány ezer résztvevőről és arról számolt be, hogy nincs szemmel látható rendőri jelenlét a városközpontban.

A koncerten egybekötött rendezvényen a tervek szerint ellenzéki vezetők szólalnak fel, köztük a DOS belgrádi polgármester-jelöltje (hírek szerint Milan St. Protics ellenzéki vezető). A DOS a szerbiai helyhatósági választások nem hivatalos részeredményei alapján hétfőn közölte, hogy a 110 fős belgrádi közgyűlésben legalább 102 helyet szerzett meg. A belgrádi baloldali kormánypártok elismerték, hogy többségében az ellenzék győzött a helyhatósági választásokon.

A Beta szerint a vajdasági Újvidéken hétfő este közel 10 ezer ember ünnepelte a DOS győzelmét. A helyi választási bizottság szerint az ellenzéki tömörülés a 70 fős újvidéki közgyűlésben 57 képviselővel rendelkezik majd.

Szerbia több nagyvárosában már vasárnap este ezrek ünnepelték eufórikus hangulatban a DOS győzelmét. A rendezvényeket párhuzamosan tartották a kormánypártok híveinek - gyérebb részvételű - győzelmi ünnepségeivel.

Belgrád központjában sajtóbeszámolók szerint mintegy húszezren gyűltek össze, Újvidéken legalább tízezren, Nisben pedig hatezren. Belgrádban kisebb csetepatéra is sor került ellenzéki és kormánypárti szimpatizánsok között, de a kéttucat rohamrendőr által a két tábor közé vont kordon elejét vette a komolyabb rendbontásnak.

A választások vesztesei közben sorban jelzik távozásukat a politika reflektorfényéből: Vuk Draskovics, a Szerb Megújhodási Mozgalom (SPO) elnöke hétfő este bejelentette, hogy lemond tisztségéről. A montenegrói tévében Draskovics azzal indokolta távozását, hogy az SPO jelöltjei gyengén szerepeltek a vasárnapi jugoszláv parlamenti és elnökválasztásokon.

Draskovics elismerte, hogy hiba volt külön indulni a választásokon, nem pedig a Szerbiai Demokratikus Ellenzékkel (DOS) együtt. Előzőleg az ultranacionalista Szerb Radikális Párt (SRS) vezetője, Vojiszlav Seselj és pártjának elnökjelöltje, Tomiszlav Nikolics is bejelentette lemondását a nyilvánvalóan rossz választási szereplés miatt.

(MTI)

Ajánló:

a neten

Korábban:

(2000. szeptember 25.)