A szerb ellenzék már kedden bejelentette győzelmét

A jugoszláv hivatalos választási bizottság korábban közölte, hogy csak csütörtök este teszi közzé az eredményeket. Az ellenzék szerdáig adott haladékot a bizottságnak. Kedd délután a szavazatok 97,5 százalékának ismeretében az ellenzéki DOS bejelentette Kostunica győzelmét. Amennyiben igazak az ellenzéki szervezet adatai, miszerint jelöltjük a voksok 54,66 százalékával győzött, akkor Kostunica már az első fordulóban elnök lehet.

Jugoszláviában az ellenzéki sürgetés dacára várhatóan csak csütörtök este teszik közzé a hét végi elnök- és parlamenti választások hivatalos eredményét - vált ismertté kedden Belgrádban.

A Beta belgrádi független hírügynökség ismertette a jugoszláv választási bizottságnak - a Reuters brit hírügynökséghez eljuttatott - közleményét a határidő bejelentéséről. A bizottság arra hivatkozott, hogy a törvényes előírások értelmében szerda estig kell ellenőriznie az elnökválasztás eredményét, amelyet ezt követően egy napon belül hirdet ki.

A Beta megjegyezte, hogy érdeklődésére a választási bizottságban kedden többször is közölték: még nem tűzték ki sem a testület ülésének, sem a sajtó tájékoztatásának időpontját, az újságírókat erről "idejében" értesítik majd.

Jugoszláviában vasárnap tartottak - most először közvetlen - szövetségi elnök- és parlamenti választásokat. Hivatalos eredményt kedd délutánig nem tettek közzé.

A két fő vetélytárs politikai erő, a Szerbiai Demokratikus Ellenzék (DOS) ellenzéki tömörülés és a közösen indult két belgrádi baloldali kormánypárt azonban - saját adataikra hivatkozva - saját jelöltjeik vezetéséről számoltak be.

A Szerbiai Demokratikus Ellenzék (DOS) kedden a szavazatok 97,5 százalékának összeszámlálása után kihirdette, hogy jelöltje, Vojiszlav Kostunica nyerte a jugoszláviai elnökválasztást a voksok 54,66 százalékával.

Az AFP belgrádi beszámolója szerint Ceda Jovanovics, a DOS egyik magas rangú tisztségviselője jelentette be Kostunica győzelmét.

Jovanovics hozzátette, hogy Szlobodan Milosevics hivatalban lévő jugoszláv elnök a szavazatok 35,01 százalékát szerezte meg. Azt mondta: már csak 130 ezer szavazócédula kiértékelése és a Koszovóban leadott voksok összeszámlálása maradt hátra. A francia hírügynökség a koszovói szerb ellenzéktől úgy értesült, hogy a dél-szerbiai tartományban Milosevics kapta messze a legtöbb szavazatot.

Amennyiben a szavazók valóban ilyen nagy arányban voksoltak Kostunicára, úgy már az első fordulóban államfőnek választották - írta az osztrák hírügynökség Jovanovics bejelentését kommentálva.

(MTI)

Korábban:

(2000.09.26.)