Jospint nem érdekli a Méry-kazetta

Csütörtök este nyilvánosságra került egy tavaly elhunyt építkezési nagyvállalkozó, Jean-Claude Méry vallomása, amely különböző pártoknak szóló milliós nagyságrendű titkos pénzátutalásokról szól. Név szerint említi a jelenlegi köztársasági elnököt, Jacques Chiracot, aki az illegális pénzakciók idején párizsi polgármester, majd miniszterelnök volt. Lionel Jospin kormányfő szerint az ügy az igazságszolgáltatásra tartozik, őt az ügy nem érinti, és nem is érdekli.

Múlt héten a Le Monde három folytatásban közölte a tavaly rákban elhunyt Jean-Claude Méry nagyvállalkozó, a Chirac vezette RPR párt egyik volt vezetőségi emberének négy évvel ezelőtt videóra felvett vallomását arról, hogy az RPR választási kampányának támogatására Chirac akkori párizsi polgármester, későbbi miniszterelnök tudtával illegális "adománygyűjtő" szervezet működött az RPR-ben. Méry, aki ellen évekig folyt törvénytelen pártpénzek kezelését feltételező gyanú miatt eljárás, videovallomásában azt állította, hogy 1986-ban Chirac jelenlétében adott át 5 millió frank "adományt" a jelenlegi államfő akkori kabinetfőnökének. A kazetta tartalmának publikálása politikai bombát robbantott három nappal a vasárnap közönybe fulladt franciaországi népszavazás előtt. Sok választó távolmaradását éppen a közélet csúcsain tapasztalható homályos ügyek feletti csömörnek tulajdonítják.

Az igazságszolgáltatás azonnal akcióba lépett: már a hét végén többórás házkutatást tartottak a Sunset Press sajtóügynökség irodáiban, mert az ő egyik dokumentumfilmesük rögzítette négy éve Jean-Claude Méry leleplező vallomását. Azt nem tudni, hogy a szerkesztőségben találtak-e valamit, de hétfőn hasonló, éjszakába nyúló házkutatás volt Strauss-Kahn irodáiban, sőt párizsi lakásában is. A hét végén jelent meg a sajtóban a hír, hogy a korábban pénzügyi és jogi visszaélések gyanújával bírósági kihallgatásra beidézett volt miniszter birtokában volt a nevezetes kazettának. A hétfői házkutatás Strauss-Kahnnál nem vezetett eredményre. Ő határozottan állítja, hogy a kazetta, melyet sosem nézett meg, időközben eltűnt. Strauss-Kahn, az igen sikeres gazdasági csúcsminiszter Lionel Jospin kormányfő egyik legfontosabb bizalmi embere volt kényszerű lemondásáig, ezért nehezen elképzelhető, hogy Jospin nem tudott az államfőt súlyos gyanú árnyékába vonó videovallomásról, amely egyik legfontosabb embere kezében volt. Jospin hétfőn kategorikusan elhatárolta magát az egész ügytől, és volt miniszterét nevezte meg mint akinek beszámolnivalója lehet az ügyről. A miniszterelnök, akit előzőleg Chirac telefonon arra szólított fel, hogy sürgősségi jelleggel indítson vizsgálatot a kazetta hollétének ügyében, leszögezte: a dolog az igazságszolgáltatásra tartozik, őt az ügy semmilyen vonatkozása nem érinti, és nem is érdekli.

(MTI)