Második fordulót tartanak a jugoszláviai elnökválasztáson

A jugoszláv szövetségi választási bizottság kedd esti közlése szerint a jugoszláv szövetségi elnökválasztás vasárnapi első fordulója után egyik jelölt sem kapta meg a szükséges arányú szavazatokat, így második fordulót tartanak.

A hivatalosan közölt előzetes eredmények szerint Szlobodan Milosevics hivatalban levő elnök 40,23 százalékot szerzett, Vojiszlav Kostunica pedig 48,22 százalékot. A következő elnökválasztási fordulót 15 napon belül rendezik meg.

Az állami televízió híradása szerint a kormányzó koalíció abszolút többséget szerzett a szövetségi parlamentben, és így saját kormányt alakíthat. Ami a szerbiai helyhatósági választásokat illeti, Milosevics szövetségesei már korábban beismerték, hogy vereséget szenvedtek.

A televízió jelentésében az nem szerepelt, hogy mennyi szavazatot számláltak már össze. A részvételi arány a bejelentés szerint 64,16 százalékos volt.

Zoran Djindjics, a Szerbiai Demokratikus Ellenzék (DOS) egyik vezetője "nagy csalásnak" nevezte az elnökválasztásnak a szövetségi választási bizottság által ismertetett előzetes eredményét.

Nem sokkal az elnökválasztás előzetes eredményének kedd esti bejelentése után Djindjics sajtónyilatkozatában kijelentette: "Nagy csalásról van szó, az eredmények meghamisításáról. Tisztában voltunk szándékaikkal, mivel nyilvánvaló volt, hogy valamit forralnak annak érdekében, hogy Milosevicset legalább hozzásegítsék a második fordulóhoz. Nekünk azonban szilárd bizonyítékok vannak a kezünkben és meg fogjuk védeni a nép akaratát a legvégsőkig".

(MTI)

Korábban:

(2000. szeptember 26.)