Még mindig nem találták meg Ivan Lexát

A nemzetközi körözés alatt álló egykori titkosszolgálati vezetőt és parlamenti képviselőt annak ellenére nem sikerült elfogni, hogy szeptember elején a szlovák belügyminiszter azt állította, hogy tudják, hol rejtőzik Lexa. Ennek ellentmond a belügyi szóvivő jelenlegi közlése, miszerint a körözött személy tartózkodási helye ismeretlen..

Egyelőre eredménytelen a szlovák titkosszolgálat (SIS) volt igazgatója elleni nemzetközi körözés. Ivan Lexát több bűncselekmény elkövetésének gyanúja, így a volt a szlovák államfő, Michal Kovác fiának erőszakos elhurcolása miatt a világ 177 országában keresik.

Lexát az Interpol július óta körözi, szeptember 4-én pedig nemzetközi letartóztatási parancsot adtak ki ellene. Lexa, a Vladimír Meciar vezette Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom - Néppárt (HZDS) parlamenti képviselője annak köszönhette a képviselői mandátumát, hogy Meciar a két éve tartott választások után a saját képviselői székét engedte át neki, hogy ezzel is növelje Lexa büntethetetlenségének esélyeit.

Meciar korábban, még az államfői jogkörök birtokában amnesztiában részesítette Ivan Lexát, akiről a rendőrség már akkor nagy valószínűséggel tudta, hogy titkosszolgálati eszközökkel és apparátussal ő hajtatta végre Michal Kovác fiának elhurcolását, hogy ily módon kompromittálják a Meciarral hadilábon álló államfőt. A később Mikulás Dzurindára szállt államfői jogkörök birtokában Dzurinda, a jelenlegi miniszterelnök semmisnek nyilvánította a Meciar-féle amnesztiát. A két jogi lépés hatályáról és jogszerűségéről azóta is megoszlanak a szakvélemények.

Ivan Lexa valamikor a nyáron illegálisan elhagyta Szlovákiát. Állítólag Moszkván keresztül, orosz segítséggel jutott külföldre. Tartózkodási helyéről a legkülönfélébb találgatások láttak napvilágot. A volt titkosszolgálati igazgató azután távozott Szlovákiából, hogy a parlament már jóval korábban megvonta a mentelmi jogát. A hatóságok őrizetbe vették, majd 95 napig vizsgálati fogságban tartották, ahonnan bírói döntés révén szabadult, később pedig ismeretlen helyre távozott.

Jóllehet Ladislav Pittner szlovák belügyminiszter szeptember derekán a nemzetközi letartóztatási parancs kiadásakor azt mondta, hogy a nyomozók ismerik Lexa tartózkodási helyét, a belügyi szóvivő keddi közlése szerint a körözött személy hollétéről egyelőre nincsenek ismereteik.

(MTI)

Korábban:

(2000.09.19.)