Megkezdődött az IMF és a Világbank prágai közgyűlése

Václav Havel cseh államfő beszédével kedden délelőtt Prágában megnyílt a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank idei közgyűlése. A hivatalos program szerint a szegénység felszámolása elleni küzdelem lesz a konferencia legfontosabb témája. Az ülés idejére számos - a globalizációt ellenző - civil szervezet rendez tiltakozó akciókat a két intézmény tevékenysége ellen.

Václav Havel cseh államfő beszédével kedden délelőtt Prágában megnyílt a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank idei közgyűlése, amelyen több mint 180 ország pénzügyminisztere, jegybanki elnöke és a nemzetközi pénzintézetek képviselői vesznek részt.

A nagyszabású rendezvényre, amelyre először kerül sor Kelet-Európában, mintegy 18 ezer hivatalos vendég érkezett a cseh fővárosba. A rendezvény megtartásának költségei egymilliárd koronát tesznek ki. Szakértői számítások szerint azonban a cseh államkassza bevételei ennek kétszeresét vagy háromszorosát teszik majd ki.

Havel megnyitó beszédében azt mondta: a szegénység ellen hosszú távon csak úgy lehet sikeresen harcolni, ha a fejlődő országok gazdasági szerkezetének átalakítása mellett újraértelmezést nyernek a mai civilizáció alapértékei is. A cseh államfő rendkívül fontosnak nevezte, hogy a világon megszilárduljon az erkölcsi értékrend, s az általánosan elfogadott szabályok megsértése szégyennek minősüljön. Havel úgy látja: a világon ma talán első ízben valóban globális civilizáció alakult ki, amely azonban tele van súlyos ellentmondásokkal és szerinte túlságosan is az anyagi javakra összpontosít, s kevésbé a szellemiekre, illetve a jövőre. Bírálta, hogy a ma embere gyakran úgy viselkedik, mintha vele minden véget érne, s korlátlanul, önzően pusztítja a nyersanyagforrásokat. Ezen változtatni kell - mondta.

Havel szerint a mai globális civilizációt alapvetően az európai-amerikai újkor határozta meg, vagyis azok az országok, amelyek ma anyagi szempontból a leggazdagabbak és legfejlettebbek közé tartoznak. "Ebből kifolyólag pedig lehetetlen, hogy ne vegyenek részt azon folyamatok kritikus felülvizsgálatában, amelyeket történelmileg éppen ők ihlettek" - közölte Havel.

A cseh államfő beszéde után Horst Köhler, a Nemzetközi Valutaalap ügyvezető elnöke, illetve James Wolfensohn a Világbank elnöke felolvasták az intézmények évi jelentését. Az ülés délután általános és szakértői vitával folytatódik.

A csütörtökig tartó tanácskozáson a bankárok várhatóan foglalkozni fognak a legszegényebb országok problémáival, adósságuk elengedésével, a magas kőolajárakkal, az euró árfolyamával. Emellett az oroszországi reformfolyamat támogatásával, a kelet-európai reformokkal és a világgazdaság globalizációjával.

Számos cseh és külföldi civil szervezet, amely ellenzi a gazdasági globalizációt, egész napos tiltakozó akciókat szervezett a két intézmény tevékenysége ellen. A globalizáció ellenzői délelőtt nagygyűlést tartanak a Béke téren, majd délután megpróbálják körülzárni a Kongresszusi Központot, ahol a tanácskozás lezajlik. A nagygyűlést a hatóságok engedélyezték, de a délutáni felvonulásokat már nem. A rendezők azt várják, hogy a tiltakozásokon több ezer ember vesz részt.

Az éjjeli órákban a rendőrség szerint több mint harminc autóbusz és számos személygépkocsi érkezett Prágába, amelyek utasai csatlakoztak a tüntetésre készülőkhöz. A rendőrség összetűzésekre számít. A cseh belügyminisztérium 11 ezer rendőrt vezényelt a fővárosba, hogy biztosítsák a rendet. A tanácskozás környékét lezárták, s kedd reggel óta a metró sem áll meg ott. A közgyűlés résztvevőit erős rendőri őrizet alatt szállítják a tanácskozás színhelyére. Incidensekről a reggeli órákban egyelőre nincs jelentés, bár a város utcáin már megjelentek a tüntetők kisebb csoportjai.

(MTI)

Ajánló:

(angolul)

Korábban:

(2000. augusztus 30.)