Összecsaptak a rendőrökkel a globalizációt ellenző tüntetők

Prágában összecsaptak a rendőrök és a tüntetők, akik megpróbálták áttörni a karhatalmi erők által felállított kordont, hogy a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank tanácskozásának a színhelyére, a Kongresszusi Központhoz jussanak. A többezer fiatal, akik Európa számos országából érkeztek Prágába, a két intézmény tevékenysége és a világgazdaság globalizációja ellen tüntet.

Több ezer többnyire fiatal ember gyűlt egybe kedden délelőtt a Prága központjában lévő Béke téren, hogy részt vegyen "az ellenállás fesztiválján". A fiatalok kulturális és zenei műsorokkal a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank tevékenysége, illetve a gazdasági globalizáció ellen tiltakoztak. Az akciót a Gazdasági Globalizáció Elleni Kezdeményezés (INPEG) szervezte. Az ellenállás fesztiváljával Prágában kezdetét vette a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank elleni akciónap.

Jirí Kolár, a cseh rendőrség főparancsnoka szerint a városban 11 óra körül összesen több mint 10 ezer tüntető volt, akik délután egyesültek. Egyik csoportjuk a Vencel téren betörte a McDonald's vendéglő ablakait.

A különféle tüntető csoportok, amelyekben több ezer holland, német, lengyel, angol, spanyol, olasz, magyar, görög és más külföldi állampolgár is van, a Béke tér melletti Tyl téren találkoztak, hogy onnan a kora délutáni órákban menetoszlopokat alkotva megpróbálják körülzárni a Kongresszusi Központot, s rákényszeríteni a bankárokat, hogy oszlassák fel a két intézményt.

Az első összecsapás a Nuslei völgy felett átívelő híd alatt robbant ki. A tüntetők vörös és fekete zászlókat lengető, kapitalista-ellenes jelszavakat skandáló több ezres csoportját itt olasz és spanyol anarchisták vezették. Miután a rohamrendőrök egy kisebb utcában elállták a tömeg útját, s vízágyúkkal egy időre meghátrálásra késztették, a tüntetők ellentámadásba mentek át.

Felszedték az utcaköveket, s kövekkel, üvegekkel és más tárgyakkal megtámadták a rendőröket, akik ismét vízágyúkkal és könnygázzal válaszoltak. Később a tüntetők számos autót is feltörtek, Molotov-koktélokat készítettek, s ezzel válaszoltak a rendőröknek. A rendőrök gumibotokkal mentek neki a tüntetőknek, s többüket megverték. A zavargásokban mindkét oldalon több személy is könnyebb sérüléseket szenvedett. Néhány személyt kórházba szállítottak a mentők.

A hídon átvezető utat, amelyet szintén több ezer tüntető ostromolt, a rendőrség páncélos járművekkel és vízágyúkkal állta el. A tömeget itt is vízágyúval, gumibotokkal fogadták. A tanácskozás színhelyét a tüntetők több más irányból is megpróbálták bevenni. A tüntetések következtében Prága központjában megbénult a gépkocsi-forgalom. A tüntetők számos kirakatot is bevertek, s megrongálták az útjukba eső gépkocsikat. A Vencel téren egy csoport szétverte a McDonad's kirakatait, s kárt tett a belső berendezésben is.

A Kongresszusi Központ felett állandóan helikopter köröz.

(MTI)

Korábban:

(2000.09.26.)