Orosz újnácik zsidó iskolát dúltak fel

Oroszországban újnáci fiatalok a múlt héten feldúltak egy zsidó iskolát, megfélemlítették a tanárokat és tanulókat, hitlerista jelmondatokat kiabáltak a Moszkvától 180 kilométerrel délkeletre fekvő Rjazany városban.

Az eddig ismeretlen számú támadó összetört több bútort, ablakot, megrongálták a tanulók rajzait bemutató tablókat. Hitlerista jelmondatokat kiabáltak és náci karlendítéssel távoztak. A randalírozás idején 25 hat és tizenhárom év közötti tanuló és 13 tanár tartózkodott az iskolában. A tanároknak sikerült megakadályozniuk, hogy a huligánok bemenjenek az osztálytermekbe. Ennek ellenére az eset után a tanulók közül néhány pszichológus segítségére szorult.

Leonyid Reznyikov, a zsidó közösség vezetője úgy nyilatkozott a Reuters tudósítójának, hogy a város rendőrsége vajmi keveset tesz a nyilvános antiszemita megnyilvánulások - a falfirkák, a zsidókat vagy más közösségeket támadó kiadványok - visszaszorítására, hagyja működni az újnáci bandákat. Szerinte az antiszemitizmus azóta kapott ismét lábra a városban, hogy 1996-ban kommunista vezetése lett a térségnek.

A Kommerszant című moszkvai napilap szombati számának öles betűkkel írt egyik szalagcíme így szólt: "Rjazanyban történt meg az első zsidó pogrom". Reznyikov erre reagálva azt mondta: ez még nem pogrom, hanem megfélemlítés. A rendőrség közölte, hogy a nyomozás folyik az ügyben. Eddig senkit nem tartóztattak le, de - mint a minisztériumi szóvivő elmondta - több embert kihallgattak.

Az orosz újnáci-mozgalom hívei súlyos bombamerényletet követtek el május közepén az orosz főváros egyik fő zsinagógája ellen. 1990 óta ez volt a második merénylet oroszországi zsinagóga ellen.

Oroszországban a zsidó vallási közösségnek kb. 1-1,5 millió hívő tagja van. A legutóbbi évek során más zsidó, mohamedán és buddhista központok ellen is követtek el merényleteket Oroszországban.

(MTI)