Heves összecsapások voltak palesztin tüntetők és izraeli katonák között Ciszjordániában, a Gázai övezetben és Jeruzsálemben. Eddigi hírek szerint több mint 500 ember megsebesült és 15-en meghaltak. Az Arab Liga főtitkára vasárnapra rendkívüli tanácskozásra hívta össze a tagországok nagyköveteit.

Heves összecsapások voltak szombaton palesztin tüntetők és izraeli katonák között Ciszjordániában, a Gázai övezetben és Jeruzsálemben. A leghevesebb összecsapások a ciszjordániai Nábluszban, illetve a Gázai övezetben lévő zsidó telepek közelében voltak.

Nábluszban egy tízezer fős tüntetés után álarcot viselő palesztin tüntetők géppisztolyból és pisztolyból lőttek izraeli katonákra, akik éles lőszerrel viszonozták a tüzet. Ekkor kapott halálos lövést egy 14 éves fiú; mintegy negyven tüntető megsérült.

Izraeli katonák éles tölténnyel lőttek a palesztin tüntetőkre a Gázai övezet egyes helyein is. Más helyeken gumival bevont fémlövedékeket használtak. Egy ilyen gumibevonatú lövedék okozta fejsérülés következtében jutott a klinikai halál állapotába egy 17 éves palesztin fiatalember. A tüntetők többnyire köveket és benzines palackokat hajigáltak az izraeli katonákra. Néhol polgári járműveket - buszokat, személygépkocsikat - is megtámadtak. Izrael-ellenes tüntetéseket rendeztek a Libanon déli részén élő palesztinok is.

Ellentmondó értesüléseket közöltek a hírügynökségek a palesztin áldozatok számáról. Rijad Zanun palesztin egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint több mint 500 palesztin sebesült meg a szombati tüntetéseken, a halottak száma 15.

Harmadik napja tartanak a heves izraeli-palesztin összecsapások, ám szemtanúk szerint szombaton délután megszűntek. Az erőszak fellobbanásának előzménye, hogy Ariel Saron, az izraeli jobboldal egyik legfőbb vezetője meglátogatta a minap jeruzsálemi Templom-hegyet, amely szent hely mind a zsidó, mind a muzulmán vallás hívei számára. A palesztinok szent helyük meggyalázásnak tekintik Saron látogatását. Saron személyére különleges gyűlölettel tekintenek az arab világban. Őt tartják ugyanis a Szabra és Satila nevű libanoni palesztin menekülttáborokban végzett 1982-es vérontás értelmi szerzőjének. (Tényleges végrehajtói libanoni keresztény milíciák voltak, de egy izraeli hivatalos vizsgálat is megállapította, hogy Saron - védelmi miniszter a Libanon elleni 1982-es izraeli invázió idején - közvetve felelős a történtekért.)

Saul Mofaz, az izraeli hadsereg vezérkari főnöke bejelentette, hogy tűzszünetről állapodott meg a palesztinokkal. Ezt megerősítette egy névtelenséget kérő magas rangú palesztin tisztségviselő is.

Palesztin aktivisták arra számítanak, hogy a következő napokban fokozódni fog a feszültség, intenzívebb összecsapásokra kell számítani. Egy, az AP által idézett palesztin aktivista azt mondta, hogy az összecsapásokkal megkezdődött a harc Jeruzsálemért.

Az arab világ tüntetésekkel, nyilatkozatokkal tiltakozik az izraeli hadsereg fellépése ellen. Jasszer Arafat palesztin elnök azzal vádolta az izraeli hadsereget, hogy keresik az alkalmat palesztinok gyilkolására. Hoszni Mubarak egyiptomi elnök szóvivője útján felszólította Izraelt, hogy katonái ne lőjenek palesztinokra. Alexandriában több ezer diák tüntetett a Mecsetek terén történtek miatt. Arafat a nap folyamán rövid látogatást tett Mubarak egyiptomi államfőnél. Eszmat Abdel Megid az Arab Liga főtitkára vasárnapra rendkívüli tanácskozásra hívta össze a tagországok nagyköveteit.

(MTI)

Korábban:

(2000. szeptember 29.)