2016-ig működik a hágai Nemzetközi Törvényszék

A tervek szerint csak 2016-ban fejezi be tevékenységét a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket kivizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék. A Neretva-parti városban vasárnap fejeződött be az a nemzetközi tanácskozás, amelyen a törvényszék munkájáról, a nemzetközi igazságszolgáltató fórummal kialakított együttműködés modelljeiről és körülményeiről hangzottak el szakértői előadások.

David Tolbert, a törvényszék jogi szakértője közölte: Bosznia-Hercegovinában jelenleg 26 személyt köröz a hágai testület azzal a váddal, hogy háborús bűnöket követtek el a volt Jugoszláviában.

A mostari fórumon tájékoztatást adtak arról, hogy 2004-ig - Carla del Ponte törvényszéki főügyész megbízatásának a lejártáig - a testület 36 háborús bűncselekmény ügyét szeretné tisztázni, amelyekben mintegy 150 személyt gyanúsítanak ilyen bűnök elkövetésével.

Anton Nikiforov, a törvényszék főügyészének tanácsadója egyebek között elmondta, hogy a testülettel együttműködő államok kérhetik Hágától azoknak az információknak a védelmét, amelyeket átadnak az ENSZ-törvényszéknek. Joguk van arra is, hogy kérjék a törényszéktől: az általuk átadott információkat csak előzetes jóváhagyásukkal használhassák fel a hágai bírósági tárgyalásokon.

(MTI)

Ajánló:

(angolul)