Arafat kész háborúzni Izraellel

Az Arab Liga vasárnap Kairóban tartott rendkívüli ülésén politikai, anyagi és erkölcsi támogatásáról biztosította a palesztinokat az "agresszív izraeli tettekkel szemben". Jasszer Arafat palesztin elnök pedig kijelentette: ha rákényszerül, háborúzni fog Izrael ellen.

Az Arab Liga tagországainak nagykövetei vasárnap Kairóban rendkívüli tanácskozásra gyűltek össze, hogy közös arab álláspontot alakítsanak ki a véres palesztin-izraeli összecsapásokkal kapcsolatban. A palesztinok a tanácskozáson azt szorgalmazták, hogy arab csúcsértekezleten kerüljön megvitatásra a palesztin kérdés és Jeruzsálem leendő jogállása. A Liga soros elnökségét ellátó Palesztina képviselője kijelentette: a palesztinok mindaddig nem tekintik befejezettnek az Izraellel folyó tárgyalásokat, "amíg az izraeli fél nem ad teret jogos követeléseiknek".
Az Arab Liga 22 állandó tagja a tanácskozás záróközleményében a "vérengzésekért" felelős személyek felelősségre vonását követelte.

A Gázai övezetben és Ciszjordániában az izraeli hadsereg és a palesztinok között negyedik napja folyó viharos összecsapásokban eddig legalább 27 palesztin meghalt és további közel 1000 megsebesült.

Abdel Megid, az Arab Liga főtitkára elítélte Ariel Saron izraeli jobboldali politikusnak a jeruzsálemi Templom-hegyen, a mecsetek előtti téren tett látogatását, amely "nem csupán a palesztinokat háborította fel, hanem az egész muzulmán világot". "A feszültség enyhülése és a válság megoldása érdekében az izraeli erőknek sürgősen vissza kell vonulniuk az elmúlt napok összecsapásainak színhelyéről" - mondta Kairóban újságíróknak Jaszir Abd ar-Rabbo palesztin kulturális és tájékoztatási miniszter. Szerinte a feszültséget tovább szítja az izraeli csapatok jelenléte a palesztin települések körül, illetve a Jeruzsálembe bevezető utakon.

A szaúdi Okaz napilap vasárnapi számában Jaszer Arafattal készült interjú jelent meg. Ebben a palesztin elnök kérdésre válaszolva kijelentette: szükség esetén bármely úton hajlandó elindulni, akár a háború útján is. "Mindig a békére törekszünk, de ha meg kell védeni magunkat, tétovázás nélkül azt fogjuk tenni" - idézte az AFP.
Arra a kérdésre, hogy az utóbbi napok véres eseményei után folytatódhatnak-e az izraeli-palesztin béketárgyalások, azt válaszolta: az eddigi megbeszéléseket sem lehet béketárgyalásnak nevezni, csupán kapcsolattartásnak.

(MTI)

Korábban:

(2000. október 1.)