Bagdad is menedéket nyújtana Milosevicsnek

Szaddám Huszein iraki vezető magas rangú biztonsági tiszteket küldött Belgrádba, hogy tanácsadóként segítsék Szlobodan Milosevics jugoszláv elnököt abban, miként élheti túl a jelenlegi politikai válságot - írta vasárnap a The Sunday Telegraph.

A tekintélyes brit vasárnapi lap szerint az iraki küldöttség hétfőn érkezett Jugoszláviába. Tagjai Mohammed Zaman belügyminiszter, Hasszan al-Tikriti, az iraki hírszerzés helyettes vezetője, valamint az iraki Baath párt két magas rangú vezetője. Feladatuk, hogy tanácsot adjanak a jugoszláv elnöknek: miként állhat ellen az uralmát fenyegető, egyre növekvő népi kihívásoknak - értesült a brit lap nyugati diplomatáktól Belgrádban.

Az iraki küldöttség belgrádi jelenléte egybeesik azokkal a jelentésekkel, amelyek szerint "egyre növekszik a nézetkülönbség Milosevics elnök és felesége között arról, miként kezeljék a Szerbián végigsöprő politikai válságot." Nyugati hírszerző források szerint "Mira asszony egyre nagyobb nyomást gyakorol férjére azért, hogy hagyjon fel a hatalomhoz való ragaszkodással, és meneküljenek el az országból. Milosevics azonban eltökélt arra, hogy hatalmon maradjon Szerbiában még akkor is, ha az elnöki palotában kell meghalnia. Felesége azonban el akarja kerülni a volt román vezető, Nicolae Ceausescu és felesége, Elena sorsát, akiket az 1989-es forradalom győzelme után végeztek ki".

A The Sunday Telegraph szerint Kína és Oroszország merült fel olyan országként, amely menedéket biztosíthatna, ha Milosevics asszonynak sikerülne rávennie férjét a távozásra. Az iraki illetékesek jelenléte azonban azt is sugallhatja, hogy Bagdad is menedéket ajánlhat nekik. "Az iraki biztonsági vezetők kéznél lesznek, hogy segítsék a házaspárt, bármilyen lépésre szánják el magukat" - írta a lap, hozzátéve: az irakiaknak hosszú évek tapasztalata áll rendelkezésükre arról, miként lehet szembeszállni a népi forradalommal, és képesek tanácsokkal ellátni a belgrádi vezetést.

"Ha a Milosevic-pár a távozás mellett dönt, az irakiaknak, akiknek sikerült észrevétlenül bejutniuk Szerbiába, létfontosságú szerepük lesz kicsempészésükben, megkerülve a NATO-katonaságot, amely elrendelte Milosevics elfogását háborús bűncselekmények elkövetéséért" - vélekedett a lap.

A The Sunday Times tudósítása szerint a NATO és a nyugati hírszerző szolgálatok árgus szemekkel figyelik a Belgrádból induló légi járatokat, mert úgy vélik, hogy Szlobodan Milosevics Kínába akar menekülni.

Belgrádi diplomáciai forrásokból a lap úgy értesült, hogy Borka Vucsics, az elnök magánbankára az elmúlt hat hétben legalább kétszer járt Pekingben, ahol a feltevések szerint körülbelül 200 000 dollárt halmozott fel titkos bankszámlákon. A források azt mondták, hogy a pénzügyi szakember nem a jugoszláv állam, hanem az államfő családja nevében folytat üzleti tevékenységet.

Amerikai illetékesek közölték, hogy a NATO meg fog hiúsítani bármilyen kísérletet arra, hogy Milosevics magángépen elmeneküljön Szerbiából. "A valószínű útvonal Magyarország vagy Románia fölött vezetne Oroszországba, amely gyaníthatóan engedélyezné, hogy az elnök Pekingbe utazzon tovább. Magyarország azonban a NATO-tagja, Románia pedig a tagságban reménykedik. Mindkét országban készültségben állnak az elfogó gépek, készen arra, hogy földre kényszerítsenek bármilyen magángépet Szerbiából" - írta a brit lap.

A The Sunday Times nyugati diplomáciai forrásokból tudni véli azt is, hogy a rezsim néhány tagja titkos úton járt Budapesten, hogy információkat ajánljon fel a belgrádi gépezet kulisszatitkairól menedéket nyújtó vízumokért cserébe.

(MTI)

Korábban:

(2000. szeptember 29.)