Kohl bírálta a német kormányfőt és az államelnököt

Helmut Kohl egykori német kancellár a Németország újraegyesítésének közelgő tizedik évfordulója alkalmából vasárnap beszédet mondott. Ebben pártjának, a német Kereszténydemokrata Uniónak (CDU) az újraegyesítésben szerzett történelmi érdemeit emelte ki, és bírálta a szociáldemokratákat.

Kohl egy alapítvány által szervezett ünnepségen heves támadást intézett Gerhard Schröder kormányfő (kancellár), Johannes Rau államelnök és általában minden szociáldemokrata politikus, illetve a Zöldek pártját képviselő Joschka Fischer külügyminiszter ellen. Szemükre vetette, hogy 1989-90 fordulóján kishitűek voltak, és nem támogatták az újraegyesítés ügyét.

A nyugatnémet parlamentben a szociáldemokraták (SDP) főleg az egyesítés óriási költségeiről beszéltek, és arról, hogy az események túlságosan felgyorsulva kicsúszhatnak az ellenőrzésük alól. Bár - Mihail Gorbacsov akkori szovjet elnök emlékiratai szerint - eleinte maga Kohl is lassú, több nemzedék alatt megvalósuló újraegyesítést kezdeményezett, utóbb sikerült a bajor konzervatívokat (CSU) és a II. világháborúban Németország ellen harcolt nyugati szövetségeseket megnyernie az egyesítés azonnali megvalósításához.
"A legfontosabb kérdésekben a szociáldemokraták vezetői tévedtek ... Legalább elismerhetnék..." - idézte a Reuters a volt kancellár Schrödernek címzett támadását. Megfigyelők szerint a törvénytelen pénzadományok osztogatásába keveredett egykori kancellár így próbálta saját politikai súlyát növelni.

Schröder azzal vádolta a pénzügyi botránytól megtépázott Kohlt, hogy a saját szerepét eltúlozza, és kisebbíti a kelet-németek tiltakozási hullámának jelentőségét.
Angela Merkel, aki Kohl tanítványa és a párt élén utóda, azt mondta a volt kancellárról: Kohl negyedszázados pártelnöki tevékenységének mérlegét nem lehet egyszerűen kiegyenlített és kiegyenlítetlen bakszámlák összegévé lefokozni. "Ez szövetségek és egyesülések, öregek és fiatalok, kelet és nyugat, értékektől, eszményektől, céloktól vezetett emberek pártjának negyedszázada volt" - idézte őt az AP.

(MTI)

Ajánló:

Az [*****] összeállítása a botrányról