Közel ezer Falunkung-hívőt vettek őrizetbe a pekingi Tienanmen téren

A kínai rendőrség a betiltott Falunkung szekta csaknem ezer hívét vette őrizetbe vasárnap a pekingi Tienanmen téren. A hatalmas rendőri készültséggel sikerült megakadályozni a hajnali zászlófelvonás idejére tervezett nagyszabású tüntetést, de kisebb csoportok szórványos demonstrációja egész nap tartott, megzavarva a nemzeti ünnepet.

Október első napja kínai nemzeti ünnep: Mao Ce-tung 51 éve kiáltotta ki a kommunista Kínai Népköztársaságot. A Falunkung már napokkal ezelőtt meghirdette demonstrációs szándékát internetes weblapján.

A buddhizmus elemeit meditációval és harcművészettel vegyítő misztikus vallási mozgalom tagjai több hullámban, az ünnepre érkező tízezres tömegbe vegyülve igyekeztek a térre, feliratokat bontva ki és röplapokat szórva.
Az AP jelentése szerint a rendőrök brutálisan bántak a tüntetőkkel: rugdosták és ütlegelték őket. A megmozdulást azonban így sem sikerült teljesen felszámolniuk, ezért rövid időre lezárni kényszerültek a hatalmas tér egy-egy részét.

A rendőrség már az első egy órában letartóztatott 300 tüntetőt, ennek ellenére a tiltakozók újra és újra csoportba tömörültek a tér különböző pontjain. A főleg középkorú, hétköznapi ruhát viselő nők éljenezték a Falunkungot, és sárga lobogókat lengettek.
A mozgalom néhány tagja közvetlenül az előtt a zászlórúd előtt kezdte meg meditációs gyakorlatát, amelyre nem sokkal korábban a díszőrség felhúzta a vörös nemzeti lobogót az ünnep alkalmából.

A Falunkung külföldi szóvivői szerint az ezret is elérheti a letartóztatott hívek száma. Az AP tudósítója látta, amint a tüntetőket durván rabszállítókba zsúfolták, de még ez sem volt elegendő, ezért végül városi buszokat is hívtak az elszállításukra.

A kommunista rendszer ünnepét megzavaró vasárnapi demonstráció volt az egyik legjelentősebb engedetlenségi megmozdulás azóta, hogy a hatóságok 14 hónappal ezelőtt betiltották a Falunkung vallási közösséget, amelynek gyors térhódításában a pekingi vezetés fenyegetést lát a kommunista államra nézve.

(MTI)

Ajánló:

A mester fényképe, tanításai videón és on-line könyvben (angolul)

Korábban:

(2000. április 27.)