A korábbi tervekkel ellentétben nem norvég búvárok, hanem egy amerikai olajfúró cég emberei hozzák a felszínre a Kurszk tengerészeinek holttestét. Az erről szóló szerződést ma délután írják alá Moszkvában.

Oroszország a Halliburton nevű nemzetközi olajtechnikai cég búvárjait bízza meg az elsüllyedt Kurszk atom-tengeralattjáró legénysége holttesteinek kiemelésével. Az orosz védelmi minisztérium egyik képviselője az Interfax hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy a szerződést a terv szerint már hétfő délután aláírják Szentpétervárott a cég norvég képviselőivel.

Mindeddig Oroszország a Slolt Offshore norvég-brit szakcéggel tárgyalt a kiemelési munkálatokról, amelyeket még októberben mag akarnak kezdeni. Azt követően, hogy a Kurszk 118 emberrel a fedélzetén elsüllyedt, elsőnek a Stolt Offshore búvárjai érték el augusztusban a roncsot, és megállapították a legénység halálát. A norvég-brit céggel tervezett szerződés a kiemelés elvégzéséről - mint a dpa jelentésében megjegyzi - végül az ár miatt hiúsult meg.

(MTI)

Ajánló:

(Kurszk-dosszié)

Korábban:

(2000.09.29.)