A gazdasági globalizáció ellenzői azt panaszolják, hogy a múlt héten Prágában letartóztatott társaikat a cseh rendőrség durván bántalmazta, nem engedte vécére, étlen, szomjan tartotta. A rendőrség tagadja a vádakat. Stanislav Gross belügyminiszter azt állítja: a rendőrség elleni szervezett kampányról van szó.

"Néhányszor megütöttek a gumibottal, majd megrugdostak. A külföldiekkel még rosszabbul bántak. A folyosókon vértócsák voltak, kiabálást, sírást lehetett hallani" - mondta újságíróknak Josef Kudlík, akit múlt kedden este a Vencel téren tartóztattak le, majd az egész éjszakát az előzetesben töltötte anélkül, hogy közölték volna vele elfogatásának okát. Egy amerikai lány a múlt pénteken kiugrott a rendőrőrs első emeleti ablakából, amikor a rendőrök állítólag meglehetősen kemény módszerekkel hallgatták ki. Szintén külföldi volt az a személy, aki azt mondta: kíváncsiságból ment ki a Vencel térre, semmit nem csinált, de a rendőrök mégis elvitték és megverték.

"Mutassanak nekem egy konkrét feljelentést, akkor azt kivizsgálom. Szóban többen tiltakoznak, de írásban senki sem tett feljelentést a rendőrség ellen. Azt hiszem, azért nem, mert kiderülne, hogy a bírálat alaptalan" - mondta Miroslav Tomin, a rendőrség ellenőrző osztályának vezetője. Jirí Suttner, a rendőrigazgatóság képviselője szerint a hatóságokhoz eddig csupán hat apróbbnak minősíthető feljelentés érkezett: két esetben azt kifogásolják, hogy a rendőrök durván beszéltek a letartóztatottal, két esetben a filmezés miatt tiltakoztak, míg két panaszkodó úgy vélte, hogy a rendőrség jogtalanul igazoltatta.

A polgárjogi aktívisták, akik az eseményeket a helyszínen figyelték, pedig arról számoltak be, hogy a tüntetők között rendőri provokátorok voltak. Egy férfi, aki kezdeményezőleg lépett fel a McDonald's berendezéseinek szétverésében, állítólag később simán átsétált a rendőrök sorfala között. A polgárjogi megfigyelők azt is kifogásolják, hogy csak az utcán dolgozhattak, a rendőrőrsökre azonban nem engedték be őket.

Stanislav Gross belügyminiszter felháborítónak tartja a bírálatokat. Szerinte a rendőrség százszázalékos munkát végzett, bár kisebb hiányosságok előfordulhattak. "Szervezett kampányról van szó. Az érvek ugyanazok Csehországban, mint a világ számos más helyén, és ez nem lehet véletlen" - jelentette ki Gross, aki egy tévéműsorban még azt is felvetette, hogy a jövőben szigorúbban kellene fellépni a tüntetők ellen, a rendőrség például műanyag lövedékeket is használhatna. Miroslav Macek, a befolyásos Polgári Demokratikus Párt egyik vezetője pedig úgy vélekedik, hogy máskor "rendesen" a tüntetők közé kellene lövetni: "attól jobban csillapodnak a kedélyek".

Petr Uhl, a kormány emberi jogi biztosa ugyanakkor élesen bírálta a cseh sajtót, amiért szerinte erősen eltúlozza a történteket, és gerjeszti a globalizációellenes tüntetők elleni hangulatokat. Uhl szerint például érthetetlen, miért írnak a lapok állandóan rablásról, amikor senki semmit sem lopott el. A károk sem olyan hatalmasak, mintegy tízmillió korona, ami a rendezvény - a múlt heti prágai IMF/Világbank-közgyűlés - méretéhez képest lényegében csekélység. Az emberi jogi biztos szerint mindez ismét bizonyítja, hogy a cseh társadalom kevésbé toleráns, mint a nyugati. Egy felmérés szerint a cseh lakosság mintegy 80 százaléka helyesnek tartja a rendőrség fellépését a tüntetők ellen.

A Nemzetközi Valutaalap és a Világbank elleni múlt heti tüntetések alkalmával majdnem ezer személyt tartóztatott le a cseh rendőrség. A letartóztatottak egyharmada külföldi állampolgár. Köztük 16 magyar állampolgár is van. Hét magyart hatóság elleni erőszakkal vádolnak, és büntetőeljárás folyik ellenük.

(MTI)

Korábban:

(2000. szeptember 28.)