Wolfgang Schüssel osztrák kancellár szerint Ausztria amellett van, hogy 2003-2004-től kezdve az EU vegye fel egyenként az első tagjelölt államokat, mert az egész országcsoport számára nem lesz tartható ez a határidő. A kancellár nehezményzte, hogy országát nem hívták meg a német egyesülés 10. évfordulójának ünnepi megemlékezéseire.

Schüssel Wiesbadenben tárgyalt szerdán Roland Koch hesseni kormányfővel, s az EU bővítésével kapcsolatban azt is hangsúlyozta, hogy az Ausztria számára rendkívül fontos, és feltétlenül sikeresnek kell lennie. Ám mielőtt az egész országcsoportot fel lehetne venni, előbb az Unióban meg kell reformálni a feladatmegosztást - mondta.

Schüssel újra sajnálkozásának adott hangot, amiért az osztrák kormány képviselőit nem hívták meg a Németország egyesülésének 10. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségekre, s emlékeztetett arra, hogy a magyar-osztrák határ megnyitása vezetett a vasfüggöny és a berlini fel leomlásához.

A kancellár jelezte, hogy még idén előadásokat szándékozik tartani Berlinben, és hozzáfűzte: még nem tudni, hogy ebből az alkalomból sor kerül-e hivatalos találkozókra is.

Wolfgang Schüssel Wiesbadenból Frankfurtba ment, ahol a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lap szerkesztőségét keresi fel.

A viszony Németország és Ausztria között meglehetősen feszült, mivel Ausztria nem vette jó néven, hogy Berlin keményen kitartott a jobboldali populista Osztrák Szabadságpárt kormányba való bejutása miatt az EU 14 tagállama által meghirdetett szankciók mellett. Noha a tizennégyek a büntetőintézkedéseket már feloldották, Ausztria kétoldalú kapcsolatai egyelőre nem álltak helyre, amint azt a német meghívás és a külföldi politikusok bécsi látogatásainak hiánya, no meg az osztrák politikusok elenyésző számú külföldi útja is jelzi.

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

(2000.09.29.)