Milosevicsék állítólag 2 milliárd dollárt menekített ki

A Milosevics-klán állítólag 2 milliárd dollárral rövidítette meg a jugoszláv államkasszát uralkodásának tizenhárom éve alatt. A kisíbolt összegek olyan országok bankszámláin nyugszanak, ahol nem veszik túlságosan komolyan a számlatulajdonosok vizsgálatát, mint a karibi Virgin-szigetek, de Ciprus, Hongkong és Oroszország is - írta hétvégi számában a La Republica olasz lap.

A tranzakciókat Milosevics felesége, Mira Markovic intézte, mindenekelőtt a Beogradska Banka egy ciprusi fiókján keresztül. A bankfiók 74 éves igazgatónője Miloseviccsel annak bankalkalmazotti évei alatt ismerkedett össze, és az elnöki házaspárhoz csaknem családias viszony fűzte.

Mindazon aranyrudak nélkül, amelyeket a belgrádi repülőtéren pénteken az utolsó pillanatban füleltek le, a Milosevics család Kínában gondtalanul élhet a már korábban Hongkongba és Pekingbe juttatott milliárdok révén - írta az olasz újság.

A pekingi vezetés Milosevicsnek Harbinban, Mandzsúria fővárosában ajánlott fel menedékhelyet. A város éghajlatilag Kína leghidegebb területei közé tartozik. A mandzsúriai "jégveremben" a téli hőmérséklet nem ritkán mínusz 30 fok alá süllyed.

Mindezt figyelembe véve a Fehéroroszország által is felkínált menedékhely valószínűleg vonzóbb lenne - irta az olasz lap.

(MTI)