Az orosz haditengerészet főparancsnoka szerint csak október harmadik harmadában kezdődik meg a Kurszk atom-tengeralattjáró legénységének kiemelése. Vlagyimir Kurojedov úgy véli a mentési munkálatok nem sok eredménnyel fognak járni, azonban a mentők veszélynek lesznek kitéve.

Vlagyimir Kurojedov, az orosz haditengerészet főparancsnoka túl bonyolultnak ítélte a legénység kimentésére indított akciót, amely szerinte túl nagy kockázattal jár az orosz búvárok számára. "Adná isten, hogy sikeresek legyünk, s ne veszítsem el egyetlen emberemet sem" - mondta Kurojedov, aki szerint a munkálatok kezdete az időjárástól, illetve attól függ, hogy mikor érkezik a Kurszk balesetének körzetébe a Regalia norvég vitorlás, amely hétfőn futott ki a norvégiai Bergen kikötőjéből. Orosz kormányforrások korábban október 18-ra ígérték a munkálatok kezdetét (novemberben már elég viharos az időjárás a körzetben).

A flottatengernagy személyesen is jelen lesz az augusztus 12-én elsüllyedt Kurszk legénységének kiemelésére szervezett akción a Barents-tengeren. A tengeralattjárón - amely jelenleg 108 méteres mélységben fekszik - a katasztrófa pillanatában 118 ember tartózkodott.

A mentőakcióban az önkéntes orosz búvárokat - akik a hajótestbe vágott járatokon lékeken keresztül hatolnak be a Kurszkba - az amerikai Hulliburton cég norvégiai leányvállalata segíti. Ez utóbbi a norvég Stolt Offshore cégnél sokkal olcsóbban - állítólag az eredetileg kért 12 millió dollár feléért - vállalta a közreműködést a mentőakcióban.

A Kurszk legénységének kiemelésére még Vlagyimir Putyin elnök tett ígéretet alig egy héttel a katasztrófa után az áldozatok hozzátartozóinak, s döntését szeptemberben megerősítette, annak ellenére, hogy a szakemberek többsége nem látta értelmét az akciónak. Szakértők úgy vélik, hogy az atom-tengeralattjárón történt robbanás miatt csak a holttestek 20-30 százaléka hozható felszínre. A hajót a tervek szerint jövő nyáron emelik ki a Barents-tengerből.

A Kurszk hullámsírját állandóan őrzik az orosz hadihajók, s folyamatosan mérik a radioaktivitást is, de a háttérsugárzás nem haladja meg a szokásos mértékeket. A körzetben tevékenykedik a "Keldis akadémikus" kutatóhajó is, amelynek mélytengeri búvárhajói vizsgálják a katasztrófa körzetét és magát a tengeralattjárót is.

(MTI)

Korábban:

(2000.09.29.)