Az izraeli ultimátum meghosszabbítása ellenére továbbra sincs nyugalom Ciszjordániában és a Gázai-övezetben. Tizenharmadik napja folynak az összecsapások az izraeli fegyveres erők és palesztin tüntetők között, miközben lázas diplomáciai tevékenység folyik Izraelben és a térség más országaiban.

Ehud Barak izraeli kormányfő további 3-4 nappal meghosszabbította a Jasszer Arafat palesztin vezetőnek adott ultimátumot a rendteremtésre. Barak, valamint Móse Kacav államfő és Ariel Saron, az ellenzék vezetője felszólította az ország zsidó lakosait: tartózkodnak az arab lakosok elleni erőszaktól.

Arafat utasította a palesztin rendőrséget, hogy kerülje az összetűzéseket az izraeli katonákkal, és gondoskodjék a rend helyreállításáról a palesztin önkormányzat területein.

Közben az Amnesty International független nemzetközi vizsgálatra szólított fel az ENSZ keretében a szeptember 29-e óta Izraelben, a megszállt területeken és Dél-Libanonban megölt polgári személyek ügyében. A keddi nap folyamán a legsúlyosabb összecsapások Rámalláhban voltak, ahol 39 palesztin tüntető sebesült meg. Gázában zsidó telepesek 90 áruszállító palesztin kamiont gyújtottak fel az övezet és Izrael közötti két átkelőnél.

A térségben tárgyal Kofi Annan ENSZ-főtitkár. Megbeszélést folytatott Barakkal és Arafattal, valamint közvetíteni próbált a Hezbollah libanoni síita milícia által elrabolt három izraeli katona szabadon bocsátása ügyében. Az iszlám csoport 19 libanoni fogoly szabadon engedését követelte csak azért, hogy az izraeli katonákkal a nemzetközi közvetítők érintkezésbe léphessenek.

Kedd este Jeruzsálembe érkezett Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főmegbízottja, és 24 órán belül a térségbe várják Robin Cook brit külügyminisztert is. Bülent Ecevit török kormányfő levélben szólította fel Arafatot és Barakot újabb találkozóra. Ugyanakkor Amr Musza egyiptomi külügyminiszter, aki Damaszkuszban tett rövid látogatást, kizártnak nevezte, hogy a közeljövőben újabb, amerikai égisz alatt tartandó izraeli-palesztin csúcs jönne létre.

Az október 20-21-re Kairóba tervezett arab csúccsal kapcsolatban Musza azt mondta, hogy az értekezletet nem lehet megtartani, ha folytatódik a palesztinok elleni agresszió. A csúcs körül amúgy is sok a vita: Szaddám Huszein iraki elnök azonnali csúcsot sürgetett Hoszni Mubarak egyiptomi elnöknek írt levelében, míg Moamer el-Kadhafi líbiai vezető szerint egy előkészítetlen csúcs helyett inkább külügyminiszteri találkozót kellene tartani.

A diplomáciai erőfeszítések további fokozódását jelzi, hogy Arafat hét év óta először vette fel a hivatalos kapcsolatot Szíriával: telefonon beszélt Bassár el-Aszad elnökkel. Arafat és Damaszkusz viszonya az 1993-ban Oslóban kötött izraeli-palesztin egyezmények miatt romlott meg.

(MTI)

Korábban:

(2000. október 10.)