A Tienanmen téren meggyilkolt diákok édesanyjai és más hozzátartozói közül 110-en síkraszálltak a kínai parlamenti elnök bírói felelősségre vonásáért. Az anyák, a kínai ellenzék és nyugati elemzők elsősorban a 71 éves Li Peng nevéhez kapcsolják a Tienanmen téri vérontást, mert 1989. május 20-án kormányfőként ő írta alá a statárium bevezetéséről szóló rendelkezést. Az egykori politikus ellen pénteken kezdenek eljárást Amerikában.

Az anyák nyilatkozatát az emberi jogok kínai respektálását szorgalmazó, Human Rights in China nevű szervezet adta közre csütörtökön New York-i székhelyén, egy nappal a Li Peng ellen amerikai bíróság előtt kezdeményezett magánvádas peres eljárás előzetes kihallgatásainak kezdete előtt. William Pauley New York-i szövetségi bíró ugyanis pénteken készült megindítani az eljárást Li Peng ellen a Tienanmen téri mészárlás túlélőinek augusztus 28-án benyújtott keresete alapján.

Li Peng írta alá 1989. május 20-án miniszterelnökként a rendkívüli állapot életbe léptetéséről szóló rendeletet. "Az 1989-es mészárlás a kormány véres túlkapása volt saját állampolgáraival és az egész emberiséggel szemben. Li Peng részt vett ennek a túlkapásnak a kitervelésében és közvetlen végrehajtója volt" - hibáztatják a keményvonalas kínai vezetőt "a Tienanmen téri anyák".

Az áldozatok hozzátartozói 1999 májusában kérelmezték a kínai legfőbb népi ügyésztől, hogy indítson vizsgálatot az általuk főbűnösnek tartott Li Peng felelősségének megállapítására. "A legfőbb népi ügyész a mai napig még csak nem is válaszolt" - panaszolták a kérvényezők, szorgalmazva, hogy Li Peng fölött kínai bíróság ítélkezzen a nemzetközi jog szabályai szerint.

Az amerikai eljárást a pekingi kormány politikai színjátéknak minősítette, amelyet "az Egyesült Államokban élő Kína-ellenes elemek maroknyi csoportja koholt".

(MTI)

Korábban:

(2000.09.22.)