Az izraeli hadsereg azonnali válaszcsapást mért a palesztin hatóság különböző intézményeire, mivel csütörtökön a palesztin tüntetők meglincseltek, két izraeli katonát. A izraelieket a palesztin rendőrség tartotta fogva a gázai kapitányságon. A palesztin rendőrök szerint sikertelenül próbálták útját állni a feldühödött tömegnek, akik brutálisan meggyilkolták a már fogságban lévő fegyvertelen izraeli katonákat.

Két izraeli helikopter rakétákat lőtt ki csütörtökön a palesztin rendőrség rámalláhi főkapitányságának épülete felé.

A Reuters helyszíni jelentése szerint támadás ért egy további célpontot is: a palesztin televízió épületét.

Két robbanás történt annak a belvárosi rendőrőrsnek a közelében, amely fogva tartott négy izraeli katonát, és ahova palesztin fiatalok tömege behatolt délelőtt, majd megölt kettőt a négy izraeli fogoly közül.

A rakétatámadás nyilván megtorlás akart lenni az izraeli katonák meglincseléséért. A televízió épületét ért támadás feltehetőleg azzal magyarázható, hogy izraeli megítélés szerint e tévé tüntetésekre és erőszakos cselekményekre bujtogatta a palesztin lakosságot. (A palesztin tévé hírműsorai miatt az izraeli kormány már többször is kifejezte rosszallását.)

Jasszer Arafat palesztin vezető a rámalláhi rakétatámadás hírére sürgős megbeszélést tartott a Közel-Keleten tartózkodó CIA-főnökkel, George Tenettel, és nyomban felhívta telefonon Bill Clinton amerikai elnököt, majd Hoszni Mubarak egyiptomi államfőt. Egyelőre nem ismeretes e beszélgetések tartalma.

(MTI)

Korábban:

(2000.10.12.)