Amr Musza egyiptomi külügyminiszter szerint Jasszer Arafat ott lesz a hétfői közel-keleti csúcstalálkozón. Az egyiptomi diplomácia vezetőjének ezt röviddel azután mondta, hogy Nabil Saat palesztin nemzetközi együttműködési miniszter kilátásba helyezte a palesztin vezető távolmaradását.

Nabil Saat, a palesztin kormány nemzetközi együttműködési minisztere szerint a palesztinok ragaszkodnak ahhoz, hogy a csúcstalálkozó vegye fel napirendjére az erőszakos cselekmények megszüntetését, az izraeli csapatok visszavonását a szeptember 28-a előtti állásaikba. A miniszter közölte: fel kell venni a találkozó programjára a nemzetközi vizsgálóbizottság felállításának, valamint a már aláírt megállapodások gyakorlati megvalósításának kérdését. "Világos és pontos napirendet akarunk" - közölte Nabil Saat. "Ennek hiányában Arafat nem vesz részt a csúcstalálkozón."

Ugyanakkor Amr Musza egyiptomi külügyminiszter szerint Jasszer Arafat ott lesz a hétfői közel-keleti csúcstalálkozón. Amr Musza kijelentette: Arafat hétfő délelőtt helyi idő szerint 9 óra harminc perckor érkezik. A külügyminiszter azt azonban elismerte, hogy vannak még problémák a napirend körül, és jelenleg is folynak erről tárgyalások.

Clinton amerikai elnök vasárnap elindul a Közel-Keletre, hogy részt vegyen a vérontás megszüntetését szolgáló csúcsértekezleten. A megbeszéléseken részt vesz majd Kofi Annan ENSZ-főtitkár, Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője és II. Abdalláh jordániai király, és Oroszország is képviselteti magát.

(MTI)

Ajánló: