A béke és a jövő a tét az izraeli-palesztin csúcstalálkozón

Hétfő délután Hoszni Mubarak egyiptomi elnök megnyitójával feszült légkörben kezdődött el Sarm-es-Sejkben a közel-keleti csúcsértekezlet, amelynek célja a palesztin területeken több mint két hete dúló erőszak megfékezése. Ezzel egy időben a Gázai övezetből izraeli katonák és felfegyverzett palesztinok közötti tűzpárbajról érkezett jelentés. A térség arab országaiban iszlám szélsőségesek ezrei tüntettek Izrael, az Egyesült Államok és az ENSZ ellen. Eközben tizenkét palesztin szervezet meghirdette a "Harag Napját" a palesztin területeken, hogy tiltakozzanak a sarm-es-sejki csúcs ellen.

A csúcs a tervezettnél nyolcvan perccel később kezdődött, mivel vita volt a palesztin és az izraeli küldöttek között a napirendről. A nyolcszögletű asztalnál Jasszer Arafat palesztin elnök, Ehud Barak izraeli kormányfő, Bill Clinton amerikai elnök, Hoszni Mubarak egyiptomi államfő, II. Abdalláh jordániai király, Kofi Annan ENSZ-főtitkár, valamint Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főmegbízottja vesz részt.

A csúcsnak "nem szabad kudarcot vallania, mert az izraeli-palesztin békefolyamat és a térség jövője a tét" - jelentette ki a megnyitón Clinton, aki még reménykedik abban, hogy elnöksége utolsó három hónapjában tető alá tud hozni egy békemegállapodást.

"Azért, hogy sikert érjünk el, ebben a végsőkig feszült helyzetben, túl kell lépnünk a vádaskodásokon. Azt kell szem előtt tartanunk, hogy mit teszünk holnap és azután" – mondta Bill Clinton. Az amerikai elnök szerint a csúcsnak három fő célja van: véget kell vetni az erőszaknak, felújítani az együttműködést a biztonság terén és meg kell állapodni egy tárgyszerű és tisztességes eljárásban, amelynek révén kivizsgálják, hogy mi történt és újraindítják a békefolyamatot. Beszédében emlékeztetett azokra az eredményekre, amelyeket az elmúlt hét évben az izraeli-palesztin tárgyalásokon elértek: "Nem adhatjuk fel mindezt amiatt, ami az elmúlt néhány hétben történt" - mondta Bill Clinton.

Bill Clinton állítólag kész kedd délig Sarm-es-Sejkben maradni, amennyiben szükséges. Az amerikai elnök eredetileg hétfőn éjfélkor indult volna haza Washingtonba. A halasztásnak talán az az oka, hogy állítólag tervbe vettek egy-egy különtalálkozót Clinton és Arafat, illetve Clinton és Barak között. A két közel keleti vezető egymással a jelenlegi helyzet szerint nem tárgyal közvetlenül.

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök felszólította Izraelt, az ország megnevezése nélkül, hogy hagyjon fel a provokációkkal, az erőfitogtatással, amelyeknek célja, hogy megtörjenek egy fegyvertelen népet és amelyek azzal a veszéllyel járnak, hogy anarchiát és instabilitást terjesztenek a térségben.

A Reuters jelentése szerint Ehud Barak izraeli kormányfő, Kofi Annan ENSZ-főtitkár és II. Abdalláh jordániai király hétfőn délután elhagyták a konferencia színhelyéül szolgáló Golf szállodát. A csúcs szervezői szerint Jasszer Arafat palesztin vezető is hamarosan követi őket. Egyelőre nem tudni, mikor térnek vissza a tanácskozáshoz.

A mostani csúccsal kapcsolatos legderűlátóbb vélemények szerint is azonban legfeljebb tűzszünetről és az új tárgyalások időpontjáról állapodhatnak meg.

Eközben tizenkét palesztin szervezet - köztük a Jasszer Arafat vezetése alatt álló Fatah, a Hamasz és az Iszlám Dzsihád - közös közleményükben kijelentik: "A hazafias iszlám erők felszólítanak arra, hogy nyilvánítsuk október 16-át, hétfőt a Harag Napjának annak jeléül, hogy elutasítjuk a Jeruzsálem judaizálására vonatkozó izraeli terveket, és hogy eltökélt szándékunk folytatni a felkelést". A szervezetek felszólítják az egyiptomi vezetést, hogy támogassa a palesztin álláspontot, amely követeli az izraeli agresszió megszüntetését, a palesztin városok blokádjának feloldását, a nemzetközi vizsgálóbizottság megalakítását, valamint a palesztin nép nemzetközi védelmét, amíg az fel nem szabadul a megszállás alól.

A sarm-es-sejki csúcstalálkozó idején is folytatódnak az összecsapások a palesztin területeken és a tüntetések a térség több országában.

A Gázai övezetben, az egyiptomi határ közelében hétfőn délután tűzpárbaj tört ki izraeli katonák és palesztin fegyveresek között. A legutóbbi hírek szerint az összecsapásokban meghalt egy palesztin fiú. A fiút Bethlehem közelében a zsidó szent helyként tisztelt Ráhel sírjánál lőtték fejbe. Éleslőszertől és gumilövedékektől tizenketten sebesültek meg ebben az összetűzésben. A Gázai övezetből 23 sebesültről érkezett jelentés.

Gázában háromezren vonultak fel Jasszer Arafatot éltetve, és a sarm-es-sejki "amerikai és izraeli nyomással szembeni ellenállásra" szólították fel a palesztin vezetőt. A Palesztin Törvényhozó Tanács épülete előtt jelképesen elégettek három koporsót, amelyek az izraeli-palesztin megállapodásokat, Izraelt és az Egyesült Államokat jelképezték.

Az AFP helyszíni tudósítója szerint izraeli katonák a ciszjordániai Hebronban gumilövedékekkel megsebesítettek négy palesztin tüntetőt, akik a csúcs ellen tiltakozó megmozdulásban vettek részt, E város központjában 400 szélsőséges zsidó telepes él.

Kelet-Jeruzsálemben az izraeli rendőrség megakadályozta, hogy a Templom-hegy Hívei nevű utraortodox zsidó csoport tagjai bejussanak a Mecsetek terére, az iszlám harmadik legszentebb helyére, ahol egy templom alapkövét akarták elhelyezni. A csoport célkitűzése, hogy újra felépítsék a rómaiak által időszámításunk szerint 70-ben lerombolt templomot, amelynek a helyén ma az al-Aksza mecset áll.

Teheránban az ENSZ képviselete előtt ezren fejezték ki utcai tüntetésen szolidaritásukat a palesztinokkal, és követelték az Izraellel való tárgyalások beszüntetését. Támadták Kofi Annan ENSZ-főtitkárt, aki megpróbált közbenjárni három izraeli fogoly kiszabadulásáért, és szerintük szemet hunyt számos muzulmán, köztük gyermekek, meggyilkolása felett. A tüntetés egyes szónokai kijelentették: készek a Szent Háborúra, csak Hamenei ajatolláh hívó szavára várnak.

Bagdadban több ezren vonultak az utcára, hogy önkéntesnek jelentkezzenek a harcra a palesztinok oldalán. Az iraki hivatalos lapok csalásnak, az arabok elleni összesküvésnek nevezik a csúcsot. A Bábel, Szaddám Huszein fiának, Udajnak a lapja feltette a szónoki kérdést: "Visszaadja-e Sarm es-Sejk a cionista hadigépezet által megölt palesztinok életét? Visszaadja-e Jeruzsálemet az araboknak?" Bagdadi sajtójelentések szerint 2 és fél millióan jelentkeztek önkéntes harcosnak háború esetére.

A szíriai lapok is élesen támadták a csúcsértekezletet. Az al-Baasz, a kormányzó párt lapja azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy segédkezet nyújt Izraelnek "agressziójához és a térségben folytatott terjeszkedő politikájához". Félő - írja a lap -, hogy a sarm-es-sejki találkozó megállítja a palesztin felkelést, miután világossá vált: az intifáda az arabok javára fordítaná a helyzetet.

Ammánban iszlám és független képviselők olyan törvényjavaslatot terjesztettek a parlament elé, amely az 1994-es izraeli-jordániai békeszerződés felmondását kezdeményei. A jordániai ellenzék egyben azt is követeli, hogy hozzanak büntetőintézkedéseket Izrael ellen, beleértve a diplomáciai kapcsolatok megszakítását.

(MTI)

Ajánló:

(2000.10.12.)

Korábban:

(2000.10.16.)