A német hírszerzés szerint Milosevics szervezett bűnözésben vett részt

A német hírszerzés adatai szerint a bukott jugoszláv elnök, Szlobodan Milosevics a szervezett bűnözés kategóriájába eső módszerekkel több százmillió márkás vagyont halmozott fel külföldi bankszámlákon.

A Bild című országos német bulvárlap hétfőn részleteket közölt a hírszerző szolgálat (BND) Szlobodan Milosevicsre és családjára vonatkozó aktáiból. Eszerint a volt elnök és szűkebb környezete szervezett bűnöző bandaként tevékenykedett a kábítószer-kereskedelem, cigaretta- és fegyvercsempészet, pénzmosás területén. Milosevics és fia, Marko százmillió dollárt jóval meghaladó összegű vagyont juttatott külföldre. Egyedül svájci bankokban százmillió dollárnyi Milosevics-pénz van befagyasztva. A családnak további bankszámlái vannak Oroszországban, Kínában, Cipruson, Görögországban, Libanonban és Dél-Afrikában - áll a BND jelentésében.

A német hírszerzés úgy látja, hogy a bukott államfő mintegy 60 hű embere gyakorlatilag az egész jugoszláv gazdaságot ellenőrzése alatt tartotta. A kulcsfontosságú alakok között említi a jelentés Dragan Tomics parlamenti elnököt, Mirko Marjanovics szerb kormányfőt és Dragan Kostics volt energiaügyi minisztert.

Milosevics és társainak keze elért többek között a jugoszláv nemzeti bankig, a JAT légitársaságig, a NIS-Jugopetrol olajtársaságig, televízióadókig és a Mobtel távközlési vállalatig. "A gazdasági kulcspozíciók Milosevics-hívekkel történt, úgyszólván száz százalékos elfoglalása lehetőséget nyitott az elnök számára ahhoz, hogy az illegális tőkeátutalás eszközét személyes gazdagságának gyarapítására használja fel" - idézte a Bild a BND jelentését.

(MTI)

Korábban:

(2000. október 16.)