Félbeszakadtak a jugoszláv kormányalakítási tárgyalások

Belgrádi sajtóértesülés szerint félbeszakadtak a jugoszláv kormányalakítási tárgyalások, amelyeket a Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnök eddigi fő montenegrói szövetségesének számító párt hétfő este kezdett Belgrádban a vezető szerbiai ellenzéki tömörüléssel. A problémát a Szerbiai Szocialista Párt követelése váltotta ki: Milosevics pártja miniszteri posztot akar.

A megbeszélést Vojiszlav Kostunica új jugoszláv elnök kezdeményezte, aki hírek szerint maga is részt vett a montenegrói Szocialista Néppárt (SNP) és a Szerbiai Demokratikus Ellenzék (DOS) között a jugoszláv kormányszékházban hétfő este kezdett tárgyaláson.

A Beta hírügynökség értesülése szerint a megbeszélés azonban félbeszakadt. Az SNP követelte, hogy szerbiai szövetségese, a Milosevics vezette Szerbiai Szocialista Párt (SPS) is kapjon legalább egy miniszteri tisztséget. A DOS ezt elutasította, mire az SNP küldöttsége közölte, hogy a párt főbizottsága dönt majd a további tárgyalásokról. A Beta úgy tudja, hogy a testület néhány nap múlva ül össze.

Kostunica a jugoszláv alkotmánynak megfelelően az SNP-nek, mint a szövetségi parlamentbe bejutott legerősebb montenegrói pártnak juttatná a szövetségi miniszterelnöki tisztséget. Az SNP-nek továbbra is Momir Bulatovics ügyvezető jugoszláv kormányfő az elnöke.

A kormányalakításra kihatnak a montenegrói belpolitikai ellentétek is. Az SNP a montenegrói ellenzék vezető pártja, a Milo Djukanovics montenegrói elnök nevével fémjelzett podgoricai kormány viszont ellenzi, hogy fő vetélytársa álljon a szövetségi kormány élére.

Kostunica kompromisszumként azt szeretné, hogy az SNP kapja meg a kormányfői tisztséget, de a Djukanovics-kormányzat képviselőit is vonják be a kabinetbe. A jugoszláv kormányalakítástól függetlenül a fő szerbiai politikai erők hétfőn ideiglenes szerb kormányról állapodtak meg.

(MTI)

Korábban:

(2000. október 16.)