Ideiglenes kormány alakul Szerbiában

Szlobodan Milosevics volt, illetve Vojiszlav Kostunica új jugoszláv elnök hívei megállapodtak hétfőn a szerb ideiglenes kormány létrehozásáról, a szerbiai kormányhatalom megosztásáról és az előrehozott szerbiai parlamenti választások december 23-i időpontjáról.

A megállapodást a Szerbiai Demokratikus Ellenzék (DOS) tömörülés követelésére írták alá, másfél héttel azután, hogy hivatalba lépett Vojiszlav Kostunica új jugoszláv államfő és távozott tisztségéből Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnök.

A hétfői egyezményben a három fő szerbiai politikai erő - a Milosevics vezette Szerbiai Szocialista Párt, a Vuk Draskovics vezette Szerb Megújhodási Mozgalom, valamint a DOS - megállapodott, hogy idén december 23-án előrehozott parlamenti választásokat tartanak Szerbiában.

Az egyezség értelmében Milosevics szocialista pártja megtartja a miniszterelnöki posztot, de a kormányfő nem dönthet majd önállóan, hanem csak két helyettesével egyetértésben. A helyettesek Kostunica táborából és a Szerb Megújhodási Mozgalomból kerülnek ki. Az ideiglenes kabinetben négy kulcsfontosságú tárcát - köztük a belügyit - a három fél közös irányítása alá vonnak.

(MTI)

Korábban:

(2000.10.16.)