Az előzetes tervek szerint délben megnyíló közel-keleti csúcstalálkozó előtt megkezdődtek a kétoldalú megbeszélések az egyiptomi Sarm es-Sejkben. Hoszni Mubarak egyiptomi elnök így mind az izraeli, mind a palesztin vezetővel tárgyalt már. A találkozóra nem hívták meg Oroszországot, mely így nem küldi el képviselőjét az eseményre. Moszkva azonban továbbra is a közel-keleti békefolyamat társvédnöke kíván maradni.

Az egyiptomi sarm-es-sejki csúcstalálkozó megnyitása előtt már megkezdődtek a kétoldalú találkozók. Először Ehud Barak izraeli miniszterelnök találkozott a házigazda Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel, aki ezután Jasszer Arafat palesztin elnököt fogadta. Az egyeztetések Mubarak és Bill Clinton amerikai elnök megbeszélésével folytatódtak.

Részletek egyedül Barak és Mubarak találkozójáról szivárogtak ki. Az AP amerikai hírügynökség szerint az izraeli kormányfő kijelentette: az izraeli hadsereg mindaddig nem szünteti meg a palesztin önkormányzatú területek zárlatát, amíg Arafat nem tereli vissza a börtönökbe a harcos iszlám szervezetek több tucat szabadon engedett tagját és nem parancsolja meg a palesztin biztonsági erőknek, hogy ne nyissanak tüzet és ne vegyenek részt az utcai zavargásokban.

Az izraeli miniszterelnök az értesülések szerint ezután sorrendben a világszervezet főtitkárával, majd a jordániai uralkodóval, végül ismét az amerikai elnökkel találkozik.

Meghívás hiányában nem küldte el Oroszország képviselőjét az egyiptomi városba, noha a csúcs előkészítésében szerepet vállalt. Vasárnap az orosz külügyminisztérium még Moszkva készségét jelezte akár a legmagasabb szintű részvételre is. ''Nem a csúcs formája a lényeg, hanem az, hogy eredményeivel kilendítse a holtpontról a rendezést'' - vélekedett Igor Ivanov orosz külügyminiszter.

Az orosz külügyminiszter szerint a jelenlegi izraeli-palesztin tárgyalások célja az erőszak megfékezése, az általános rendezés szerinte most nem lesz téma. Ivanov mindenesetre közölte, hogy orosz részről konkrét javaslatokat készítenek elő a közel-keleti rendezés és békefolyamat megszilárdítására. ''Oroszország változatlanul a közel-keleti békefolyamat társvédnöke, és ennek megfelelően teljes jogú, cselekvő szerepet kíván játszani a rendezésben'' - mondta az orosz külügyminiszter.

(MTI)

Korábban:

(2000.10.16.)