Újabb áldozatait szedi Ugandában az ebola

Az áldozatok számát és a fertőzött terület nagyságát tekintve egyaránt súlyosbodik az Uganda északi részén kitört ebola-járvány. A halálos áldozatok számáról pontos adatok nem ismertek, a legutóbbi jelentések 37 halottról és 71 megfertőzöttről szólnak. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) illetékese azonban úgy tudja, hogy 63-an fertőződtek meg, akik közül már 43 meghaltak.

Vasárnapig valamennyi esetet a fővárostól, Kampalától mintegy 300 kilométerre északra fekvő Gulu városában és környékén észlelték. Hétfőn azonban a járványgóctól több mint 100 kilométerre északkeletre fekvő Kitgum városból jeleztek 9 fertőzöttet.

Az ugandai hatóságok újabb orvoscsoportokat küldtek Guluba, s a várost és környékét karantén alá vonták. A hét végén a kelet-afrikai országba érkezett az Egészségügyi Világszervezet szakértői csoportja is, akik egyebek között védőruhákat vittek magukkal a helyi ápolószemélyzetnek. Hétfőn csatlakozik hozzájuk Mike Ryan, a WHO járványügyi koordinátora, s ugyancsak a körzetbe érkezik az Egyesült Államokból az atlantai Járványügyi Központ négy szakértője.

Az Ugandával szomszédos országok igyekeznek megakadályozni a járvány behurcolását: a kenyai, a ruandai és a tanzániai határátkelőkön megszigorították az egészségügyi ellenőrzést.

Az ebola-vírus az úgynevezett vérzéses lázat okozó vírusok közé tartozik. Eredete ismeretlen. Vérrel és más testnedvekkel terjed. A fertőzés után általában négy nappal influenzához hasonló tünetek jelentkeznek: fejfájás, izomfájdalmak, láz, majd hányás és hasmenés. Mintegy egy hét múlva a beteg egész testén súlyos külső és belső vérzések jelentkeznek, s az ezt követő sokk okozza halálát. A félelmetes kór a fertőzöttek 50-90 százalékának életét követeli. Egyelőre sem megelőzésére, sem gyógyítására nincs módszer.

A betegség 1976-ban az akkori Zaire-ben (ma Kongói Demokratikus Köztársaságban) jelent meg először - nevét egy ottani folyóról kapta -, s a járvány több mint 270 áldozatot követelt. Azóta a vírus megjelent Szudánban, Elefántcsontparton, Libériában és Gabonban is. A legutóbbi nagy járvány 1995-ben ismét Kongóban, Kikwit környékén tört ki, s 245 ember halálát okozta. A rejtélyes betegség egyik sajátossága, hogy a járvány néhány hét múltán gyakorlatilag magától megszűnik, a kórokozók eltűnnek, s a következő járványig "megbújnak" valahol - a kutatók feltételezése szerint a dzsungelben élő vadállatok szervezetében.

(MTI)

Ajánló:

(angolul)

Korábban:

(2000.10.16.)