A washingtoni kormányzat szerint a hétvégén megtartott fehérorosz parlamenti választások nem voltak szabadok, nyíltak és tisztességesek. Az Európai Biztonsági é s Együttműködési Szervezet (EBESZ) vizsgálata szerint is súlyos visszaélések történtek a választásokon. Washington a Lukasenko által 1996-ban feloszlatott parlamentet tekinti továbbra is a törvényes hatalomnak.

Az Egyesült Államok nem ismeri el a hét végén Fehéroroszországban megrendezett parlamenti választások eredményét, mert - olvasható a washingtoni külügyminiszérium állásfoglalásában - azok nem voltak szabadok, tisztességesek és nyíltak.

Mivel a választások körülményei nem feleltek meg a nemzetközi előírásoknak, Washington továbbra is az Alekszandr Lukasenko elnök által 1996-ban feloszlatott legfelsőbb tanácsot tekinti Fehéroroszország törvényes parlamentjének. Az Egyesült Államok ezenkívül elfogadja az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet arról szóló jelentését, hogy a választásokon súlyos visszaélések történtek. A minszki diplomácia ezt a jelentést részrehajlónak és elfogultnak nevezte.

Fehéroroszország amerikai nagykövete az ITAR-TASZSZ-nak kijelentette: elutasítja az Egyesült Államok és európai szövetségesei következtetéseit, amelyeknek Fehéroroszországra nézve semmilyen jogi következményei nem lesznek. Hangsúlyozta: a fehérorosz választások törvényességét nem az amerikai külügyminisztérium véleménye, hanem a fehérorosz alkotmánynak való megfelelés alapján állapítják meg.

(MTI)

Ajánló:

(2000.10.03.)

Korábban:

(2000.10.14.)