Több ezren tüntettek a környező arab országokban a palesztinok mellett. Mohamedán vezetők Izrael-ellenes összefogásra szólították fel a híveiket. A csúcs lezárása után több palesztin szervezet pedig máris bejelentette, hogy folytatja a harcot.

Az Izrael elleni felkelés folytatódik a palesztin területeken, amíg meg nem szűnik az izraeli megszállás. Így döntött a palesztin nép - jelentette be Rámalláhban Marvan Barguti, a Fatah ciszjordániai egységeinek vezetője. Barguti szerint a Sarm el-Sejk-i csúcs eleve kudarcra volt ítélve, és kudarcot is vallott, mert nem tudta orvosolni a felkelés okait.

Abu Abbasz, a radikális Palesztinai Felszabadítási Front vezetője kedden az al-Ráfidáin című iraki hetilapnak bejelentette: szervezete a közeljövőben Izrael-ellenes öngyilkos akciókat fog elkövetni. Abu Abbasz csoportját 1985 októberében az Achille Lauro olasz utasszállító hajón elkövetett túszejtés révén ismerte meg a világ, amikor a terroristák megöltek egy zsidó származású amerikai utast.

Damaszkuszban Musztafa Tlász szíriai védelmi miniszter arra szólította fel az arab országokat, hogy zárják szorosra soraikat, és lépjenek fel közösen Izrael fenyegetésével és terjeszkedő terveivel szemben. Tlász tábornok, aki a szíriai légierő 54. születésnapja alkalmából tartott ünnepségen beszélt, a két hete tartó zavargásokért teljes egészében a zsidó államra hárította a felelősséget. Hozzátette: nem lehetséges békekötés, de még csak stabilitás sem a térségben, ha a békefolyamatba nem vonják be Szíriát. Damaszkusz továbbra is ragaszkodik az 1967 óta megszállt Golán-fennsíkról való teljes izraeli kivonuláshoz, és - mint a védelmi miniszter hangsúlyozta - Szíria nem akar sürgős, ám elégtelen békét kötni.

Libanonban a palesztin menekülttáborok mintegy 7000 lakója tüntetett Jasszer Arafatnak a csúcson való részvétele ellen. Tiruszban (Szúr) a Libanonban állomásozó ENSZ-erők (UNIFIL) székháza előtt palesztin orvosok tartottak tiltakozó gyűlést "az izraeli hadsereg barbársága ellen".

Jordániában kedden 83 személyt állítottak a legfőbb állambiztonsági bíróság elé, akiket az elmúlt napok Izrael-ellenes tüntetései idején elkövetett "szabotázsakciókkal" vádolnak. Egy, a
főügyészséghez közel álló forrás szerint a letartóztatottak többségét október 6-án a bakaai menekülttáborban tartóztatták le, amikor a tüntetések zavargásokba torkolltak, és egy 18 éves
fiatalember életét vesztette.

(MTI)

Ajánló:

(2000.10.12.)

Korábban:

(2000.10.17.)