A Palesztin Hatóság értékelése szerint az egyiptomi Sarm-es-sejkben megtartott közel-keleti csúcstalálkozó eredménye olyan alapot jelent, amelyen felépülhet az izraeli-palesztin békemegállapodás.

A Palesztin Hatóság nyilatkozata szerint a csúcstalálkozó eredménye nem teljesen felel meg a palesztinok és az arabok várakozásainak, de olyan alapot jelent, amire lehet építeni. A nyilatkozat szerint tanúbizonyságot nyert Izrael valódi béketörekvése.

Simon Peresz volt izraeli kormányfő szerint egy közel-keleti katasztrófát sikerült megelőzni azzal, hogy az izraeli és a palesztin fél megegyezett egymással az erőszak megszüntetéséről a keddi egyiptomi válságcsúcson. Peresz meggyőződése szerint a sarm-es-sejki tárgyalások révén ismét lehetségessé válik a békefolyamat továbbvitele. Elismerte, hogy nem a legtökéletesebb megállapodás jött létre, de szerinte az is eredmény, hogy a csúcstalálkozó nem bukott meg.

A politikus - aki jelenleg a regionális fejlesztési miniszteri tárcát vezeti az izraeli kormányban - hágai nyilatkozatában emlékeztetett arra, hogy a csúcs résztvevői szinte minden remény nélkül érkeztek Egyiptomba.

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő csoport értékelése szerint Izrael indokolatlan mértékű erőszakot alkalmazott a palesztinokkal szembeni viszályban. A jogvédő csoport ugyanakkor a palesztin rendőrséget is felelőssé tette a kialakult helyzetért, mert nem tett következetes lépéseket az izraeli egységek elleni palesztin támadások meggátolására.

A HRW mérlege szerint az izraeli biztonságiak legalább száz palesztint megöltek és 3500-at megsebesítettek az összeütközések során.

(MTI)

Korábban:

(2000. október 17.)