Az Ausztriában aggodalmat és tüntetéseket, a kétoldalú kapcsolatokban feszültségeket kiváltó csehországi, temelíni atomerőmű ügyében a jelek szerint enyhülés várható. Legalább is ilyen értelemben nyilatkozott a Der Standard című bécsi lap csütörtöki számában Milos Zeman cseh kormányfő, aki a tervek szerint október 31-én találkozik Wolfgang Schüssel osztrák kancellárral.

Milos Zeman szerint Ausztria az elmúlt években megkapott minden szükséges információt, mivel azonban nincs az országban biztonsági főhatóság, nem tudni, hová kerültek a dokumentumok. Kitartott a cseh kormányfő amellett is, hogy az atomerőművet minden szakértői vizsgálat biztonságosnak minősítette. Kijelentette: ennek ellenére Csehország kész újabb információval szolgálni, de az erőmű leállítása túl sokba kerülne.

Zeman jelezte, hogy ő maga nem szakértő, mint ahogyan nyilván Schüssel kancellár sem. Egyesek, mint például "a jól ismert szakértő Jörg Haider" szerinte politikai kérdést csináltak Temelín kérdéséből, de a jószomszédság fontosabb egy atomerőműnél - mondta Zeman. Hozzátette, hogy különbséget kell tenni a tüntetések és a határblokádok között. Csehország hosszú távon együttműködésre törekszik, a jelenlegi feszültséget átmenetinek tekinti, de nem enged a zsarolásnak - mondta a cseh kormányfő.

A csütörtöki osztrák lapok arról is beszámoltak, hogy Jan Kavan cseh külügyminiszter szerdán Brüsszelben felkereste Günter Verheugen EU-biztost, és konzultációkat kért az Európai Unióval az ismétlődő osztrák határblokádok miatt. Kavan szintén azt mondta, hogy Csehország továbbra is kész a szükséges információkat "német barátai és az osztrák kormány" rendelkezésére bocsátani. Ám a két kormányfő találkozójára csak akkor kerülhet sor, ha nem folytatódnak a határblokádok. Ezeket a tüntetők múlt vasárnap átmenetileg felfüggesztették, hogy módot adjanak a politikusoknak a tárgyalásra.

Verheugen vállalkozott a két ország közötti közvetítésre, ám közölte: a szabad áruforgalom - így az a kérdés is, hogy vesz-e cseh áramot Ausztria - az EU jogrendszerének részét alkotja, és vonatkozik nem csupán a tagállamokra, hanem Csehországra is.
A Die Presse című bécsi lap szerint némi tanácstalanságot okozott Verheugen azzal a kijelentésével, hogy az EU egyik munkacsoportja tanulmányt készít a tagjelölt országokban működő atomerőművek biztonsági normáiról, kiderítendő, szükség van-e javításokra. Verheugen hozzátette azonban, hogy új belépési kritériumról nincs szó.

(MTI)

Korábban:

(2000. október 14.)