A jugoszlávok túlnyomó többsége nem óhajtja, hogy Szlobodan Milosevics volt elnök visszatérjen a politikai életbe, és úgy véli, hogy a volt államfő bűncselekményekbe keveredett. Ez abból a közvélemény-kutatásból derül ki, amelyet a NIN című szerb hetilap csütörtökön hozott nyilvánosságra.

A megkérdezetteknek valamivel több mint a fele úgy véli, hogy Milosevicset nem kellene a hágai Nemzetközi Törvényszék elé állítani, noha az e véleményen lévők szerint is felelősség terheli háborús bűnökért. Az emberek 81,5 százaléka úgy gondolja, hogy az lenne a leghelyesebb, ha Milosevics visszavonulna a politikától, szemben a megkérdezetteknek azzal a 12 százalékával, amely szerint maradnia kellene a közéletben. A megkérdezettek 75 százaléka szerint Milosevics rossz elnök volt , 6 százaléka közepesnek tartja, 15,5 százaléka ellenben azt mondta, hogy jól végezte munkáját.

Az embereknek valamivel több mint 50 százaléka úgy véli, hogy Milosevics megkísérli majd a hatalomba való visszatérést, míg a válaszolók 40 százaléka azt a véleményét hangoztatta, hogy ezt nem meri majd megtenni. Arra a kérdésre, hogy a volt elnök hivatali idejének 13 éve alatt belekeveredett-e bűncselekményekbe, a megkérdezettek 67,5 százaléka igennel, 18,5 százaléka nemmel válaszolt. A többiek nem tudták eldönteni a kérdést.

A NIN megállapítása szerint az emberek többsége úgy gondolja, hogy Milosevicset némi felelősség terheli az utóbbi évtizedben a volt Jugoszláviában és Koszovóban elkövetett háborús bűnökért, míg a megkérdezettek kevesebb mint egyharmada ezt nem fogadja el.

(MTI)

Korábban:

(2000. október 19.)