A Daily Telegraph című londoni napilap szerint a zsidók meggyilkolására felszólító röplapokat osztogatnak iszlám szélsőségesek Nagy-Britanniában.

Az újság néhány nappal azután hozta nyilvánosságra értesüléseit, hogy egy algériai fiatalember 27 tőrdöféssel súlyosan megsebesített egy ortodox zsidó egyetemistát. A késelés után felerősödtek azok a félelmek, hogy a legutóbbi izraeli-palesztin összecsapások miatt a zsidó közösség támadások célpontja lesz a szigetországban.

A londoni napilap közölte, hogy a brit muzulmánokat megszólító röplapokat és plakátokat az al-Muhádzsirún fundamentalista csoport terjeszti, illetve ragasztja ki a nagyvárosokban, és a szervezet székhelye Nagy-Britanniában van.

A brit zsidó közösség vezetői a rendőrség beavatkozását kérték, hogy megszűnjön az erőszakra uszító antiszemita irományok terjesztése.

A fundamentalista csoport vezetője, Omar Bakri Mohamed sejk az újságnak úgy nyilatkozott: a falragaszok és röplapok egyedüli célja, hogy óva intsenek Izrael támogatásától. "Azt tanácsoljuk a zsidóknak, hogy maradjanak kívül a konfliktuson" - idézte a sejk nyilatkozatát az AFP.

(MTI)

Korábban:

(2000. október 17.)