Ehud Barak izraeli kormányfő egy szerdai beszédében pesszimista hangnemben nyilatkozott a közel-keleti helyzetről. Szerinte félő, hogy Izrael nem fog tudni békét kötni a palesztinokkal, dacára annak, hogy a sarm-es-sejki csúcstalálkozón megállapodtak egymással az erőszakos cselekmények beszüntetésében.

Ehud Barak

Fotó: Jim Hollander
"Mindent megtettünk azért, hogy kipuhatoljuk szomszédaink, a palesztinok békevágyát, és hogy véget vessünk az ellenségeskedésnek" - mondta Barak, aki egy nappal korábban tért haza az egyiptomi rendkívüli csúcstalálkozóról. "Sajnálom, de azt kell mondanom: nem vagyok biztos abban, hogy e pillanatban létezik olyan fél, amely partnerünk lehet a békéhez nélkülözhetetlen nehéz és bátor döntések meghozatalában" - jelentette ki, és a nemzet összefogását kérte a következő nehéz napokban, amelyeket "tűz és harc" jellemezhet.

A gázai övezet és a Jordán nyugati partvidékének különböző pontjain szerdán ismét összecsaptak egymással izraeli katonák és palesztin lakosok, de ezek az esetek nem voltak olyan véresek, mint az utóbbi három hét erőszakos cselekményei. A palesztinok kővel és égő benzines palackkal dobálták az izraeli katonákat, mire válaszul a katonák gumibevonatú lövedékeket és könnygázgránátokat lőttek ki rájuk. Az összecsapásokban összesen 35 palesztin sebesült meg.

(MTI)

Korábban:

(2000. október 18.)