Szerdán bűnvádi eljárás alá helyezték a legnagyobb jobboldali párt, a Chirac-féle RPR illegális kampányfinanszírozási üzelmeit leleplező Méry-kazetta felvételét rögzítő Arnaud Hamelin újságírót szakmai titok megsértéséről való ismeret elrejtése címén. Ugyancsak eljárás indul a Méry adóügyeit kezelő két ügyvéd ellen.

Szerdán bűnvádi eljárás alá helyezték a tavaly elhunyt építkezési nagyvállalkozó, Jean-Claude Méry különböző pártoknak szóló milliós nagyságrendű titkos pénzátutalásokról szóló vallomását rögzítő Arnaud Hamelin újságírót. A vád szakmai titok megsértéséről való ismeret elrejtése. Hasonló eljárás indult a piszkos pénzekről vallomást tevő Jean-Claude Méry adóügyeit kezelő két ügyvéd ellen. Mindekettőjüket szakmai titok megsértésében marasztalják el. Egyiküket mert állítólag eljuttatta az eredeti kazettát Dominique Strauss-Kahn akkori gazdasági csúcsminiszternek, másikukat pedig mert a feltevések szerint tőle jutott a felvétel másolata Hamelinhez.

A leleplező kazetta tartalmát - mely név szerint Jacques Chirac jelenlegi államfőt is a másfél évtizeddel ezelőtti titkos pénzügyi tranzakciók részesének mondja - elsőként a Le Monde tette közzé szeptember 21-én.

A mértékadó párizsi lap csütörtöki vezércikke az újságíró szakmai kötelességének ítéli azt, amit a jog Hamelin szemére hány, hogy ugyanis közérdeklődésre számot tartó információkat hozott nyilvánosságra.

Hamelin, a Sunset Presse televíziós sajtóügynökség elnöke, mint az ügyben vizsgálódó hatóságoknak korábban elmondta, 1996 májusában rögzítette az RPR vezető köreiben mozgó Jean-Claude Méry építési nagyvállalkozó videóvallomását. Méry ebben azt állította, hogy az RPR Chirac párizsi polgármestersége majd később miniszterelnöksége idején adománybegyűjtő hálózatot működtetett a nagyvállalkozó pénzember irányításával. Ezeken a csatornákon mintegy 35-40 millió frank folyt be a gaulle-ista párt, illetve a francia politika más színű pártszereplőinek kasszájába.

A videóvallomás rögzítése idején a vállalkozó, aki ellen évek óta folyt eljárás törvénytelen pártfinanszírozásban való szerepvállalás gyanúja miatt, Hamelin szerint abban állapodott meg a
tévés újságíróval, hogy halála után nyilvánosságra hozhatja a dokumentumot. Méry 1999 tavaszán rákban elhunyt, a kazetta tartalma pedig idén ősszel került a nyilvánosság elé.

A jogi eljárást az ügyben vizsgálatot folytató igazságügyi szervek arra alapozzák, hogy mindeddig nem került elő a szerintük 1995 decemberében rögzített eredeti kazetta - amely később Dominique Strauss-Kahn akkori gazdasági csúcsminiszter birtokában volt egy darabig, majd pedig megmagyarázatlan módon elveszett. Ebben az ügyben a tavaly korrupciós gyanúba keveredett volt miniszternél is többször volt házkutatás, a kazetta -, melyet a miniszter állítólag sosem tett fel videómagnójára - azonban nem került elő.

Strauss-Kahn ellen az igazságszolgáltatás akadályozása, azaz a kazetta ki nem szolgáltatása címen folyik vizsgálat, egyelőre eredménytelenül. Az igazságszolgáltatás gyanúja szerint a felvétel eleve zsarolási céllal készült, s Méry tisztázatlan adóügyeivel lett volna összefüggésben.

A Le Monde vezércikke azonban elsősorban arról érdeklődik, miért vonnak hatósági eljárás alá egy újságírót, aki szakmai kötelességét teljesíti, s miért nem a közérdekű tartalom ügyében kezdenek valódi tényfeltáró vizsgálódást.

(MTI)

Korábban:

(2000.09.26.)