Alig adták át a forgalomnak Románia első - teljesen még be sem fejezett - autósztrádáját, a román országos autópálya- felügyelőségnek sürgősen pályázatot kellett hirdetnie az út tartozékainak védelmére. Az átadást követő napokban ugyanis már mintegy két kilométer hosszúságú elválasztó korlátot, 18 nagyalakú - egyenként közel hét négyzetméter felületű - jelzőtáblát és több száz fényvisszaverő útjelzőt loptak el.

Az illetékes két megyei rendőrség teljesen tehetetlen a tolvajokkal szemben, ezért a felügyelőség pályázat útján egy őrző-védő szolgálatot bízott meg azzal, hogy folyamatosan vigyázzák a berendezéseket. Ez az intézkedés 3,7 milliárd lej - majdnem 150 ezer dollár - pótköltséget jelent az elkövetkező fél évben - írták a román lapok.

A Bukarestet Pitesti-tyel összekötő valamivel több mint száz kilométer hosszúságú autópályát háromévi felújítása után szeptember legvégén adták át hivatalosan a forgalomnak, úgy, hogy a munkálatok még be sem fejeződtek teljesen. Ezek elvégzését a jövő év elejére ígérik, amikorra a tervek szerint a pályadíjat beszedő kapuk is elkészülnek.

Az út védelme mellett az illetékeseknek a használókat meg kell tanítaniuk arra is, mit jelent egy nemzetközi autópálya. Ennek érdekében széles körű felvilágosító kampányt indítottak annak ismertetésére, hogy az autópályán nem lehet mezőgazdasági gépekkel és lovas szekerekkel közlekedni, valamint szigorúan tilos az útra birkanyájakat terelni.

(MTI)