Három izraeli helikopter gépágyúból tüzet nyitott palesztinokra Náblusz térségében, ahol összecsapás folyik az egyik oldalon izraeli telepesek és az őket védő katonák, a másik oldalon palesztin rendőrök és más fegyveresek között - jelentette a Reuters. Egy palesztin életét vesztette, ő az első halálos áldozat a Sarm el-Sejk-i tűzszüneti megállapodás óta.

Zsidó telepesek és palesztin rendőrök valamint fegyveresek közötti összecsapás volt csütörtökön a Jordán nyugati partvidékén található Náblusz közelében, egy palesztin menekülttábor mellett. Miközben a tűzpárbaj folyt, az izraeli hadsereg három harci helikoptere körözött a lövöldözők feje fölött, és géppuskáikból tüzet nyitottak a palesztinokra. Szemtanúk szerint három sorozatot engedtek el.

A zsidó telepesek szóvivője közölte, hogy telepesek tűzharcba keveredtek a palesztinokkal, és ketten közülük a hegytetőn kutyaszorítóba kerültek. A helikopterek azért érkeztek oda, hogy kimenekítsék őket - mondta. A hadsereg szerint a palesztinok támadtak rá a zsidó telepesekre, akiknek szintén volt gépfegyverük.

A tűzharcban további tíz palesztin megsebesült.

Palesztin orvosok elmondták, hogy a halálos áldozat egy 34 éves férfi. Éles lőszerrel hasba lőtték. Vele együtt 107 halálos áldozata van a szeptember végén kitört izraeli-palesztin konfliktusnak. Közülük pontosan száz az arabok száma.

Ehud Barak izraeli kormányfő a sarm-es-sejki megállapodások súlyos és szándékos megsértésének minősítette a Náblusz ciszjordániai város környékén csütörtökön lezajlott összecsapást. Az izraeli sajtónak nyilatkozva Barak kijelentette, hogy "ez a nagyon súlyos eset, a Sarm-es-Sejkben kötött megállapodások nagyon komoly megsértése". Szerinte az incidens azt bizonyítja, hogy a Palesztin Hatóság nem akarja betartani a megállapodásokat.

A betlehemi körzet kormányzója csütörtökön megerősítette, hogy egy gázpalack robbanása okozta aznap Jasszer Arafat palesztin elnök testőrgárdája két tagjának halálát. Már korábban az izraeli hadsereg szóvivője közölte, hogy a palesztin biztonsági szolgálattól kapott tájékoztatás szerint gázpalack robbant föl a testőrség betlehemi főhadiszállásán.

(MTI)

Korábban:

(2000.10.19.)