Öngyilkos merénylő robbantotta föl magát csütörtökön Colombóban, nem messze Csandrika Kumaratunga elnöknő rezidenciájától, közvetlenül az új kabinet fölesketése előtt. A férfi és egy rendőr a helyszínen meghalt, és 15 ember megsebesült.

A merénylő akkor hozta működésbe a testére erősített pokolgépet, amikor egy rendőrjárőr föltartóztatta a colombói városháza környékén, másfél kilométernyire Kumaratunga asszony rezidenciájától, ahol a beiktatási szertartásra készülődtek. A rendőrség szerint a gyanús férfit először azon az úton látták, amelyen át a kormánytagoknak kellett az elnöknő otthonába igyekezniük, és talán ők alkották volna a kamikazeakció célpontjait.

A Srí Lanka-i kormány hadban áll a Tamil Tigrisekkel, akik a 1983 óta önálló állam alapításáért harcolnak a zömmel szingalézek lakta sziget északi és keleti részén. A tigrisek nem szoktak "felelősséget vállalni" a merényletekért, de elismerik, hogy van egy öngyilkos bombázócsoportjuk. A kormány őket vádolja azzal a tavaly decemberi kamikázerobbantással is, amely kioltotta Kumaratunga jobb szeme világát.

(MTI)

Ajánló: